Ni planter der holder myg væk

1. Lavendel

Har du lagt mærke til at mange insekter og også kaniner ikke er særligt imponeret af din lavendel? Hvis ikke, kan de være fordi du simpelthen ikke har en lavendel … eller en kanin.

Du bør dog anskaffe en lavendel til at skræmme myg væk. Den dufter nemlig stærkt, den er fuld af essentielle olier som hænger tungt i luften og dermed blokerer for myggens lugtesans. Derudover er det en hårdfør plante der elsker sol.

2. Katteurt

Katteurt er en plante i mint-familien. Den kan både købes I butikker men betragtes også som ”ukrudt”, du skal dog ikke finde hakkejernet frem med det samme. Studier viser nemlig at katteurt har en større effekt på insekter end mange insektmidler. Giv den et hjørne I din have eller plant I en krukke for mere kontrol over planten.

3. Rosmarin

Rosmarin er ikke kun eminent til kødretter, den kan også frastøde myg i din have såvel som andre insekter – i køkkenhaven vil den kunne hjælpe mod gulerodsfluer og kålmøl. Rosmarinens træ-agtige duft holder dem væk. Ligesom lavendel er rosmarin en middelhavsplante, og vil gerne være på en solrig plads, gerne i en krukke tæt på hvor du er. Rosmarin findes i mange former og kan være opstammet eller blive formklippet.

4. Basilikum

Basilikum er også en lækker krydderurt som vil forbedre dit myggeværn samtidig med din kan bruges i alt fra pastaretter til desserter og drinks. Du kender nok godt duften af basilikum, og mens den minder os om italiensk mad, så hader myggene lugten, igen er den tung og fylder for meget for myggen. Basilikum skal skånes for frost, have fuld sol og holdes fugtig. En potte som kan tages ind om vinteren giver dig mulighed for basilikum året rundt.

5. Duftende storkenæb

Storkenæb ser ud til at være en ganske god plante til at holde myg fra terrassen hvis man vælger de duftende typer. Især dem der dufter af citrus giver en god effekt, faktisk er der en længere liste med insekter, der ikke er vild med planten. Den hurtigtvoksende plante elsker varme og tørre klima, men i Danmark, hvor alle dage ikke er lige sommerlige, kan de holdes i krukker med lidt pleje.

6. Hestemynte

Vil du gerne have bier og sommerfugle, som er gode nyttedyr, men undgå de mere irriterende insekter – så er hestemynte også noget for dig. Den blomstrer farverigt og giver et godt farvespil i haven – og så er tilnavnet bi-balsam ikke helt forkert. Du kan nemlig mose bladene og på den måde frigive plantens olier som er stærkt duftende af bergamotteolie og lokker bier til, men holder myg væk.

7. Mint

Mint er også uundværlig I kampen mod både myg, fluer myrer og dårlige mojitos. Det er en ugiftig made at holde insekter væk. Hav mynten I en krukke alene, da den gerne spreder sig og oftest vinder kampen over nabo-urterne. Du kan også tørre bladene og tage dem ind i huset som indendørs insektværn.

8. Blåkvast

Blåkvast er en giftig sommerblomst som er god mod myg, men den må ikke indtages af hverken mennesker eller dyr.

9. Prydløg

Prydløg har de flotteste lilla, kugleformede blomsterhoveder som sammen med stængel og blade frigiver sin løg- eller hvidløgsagtige duft, som myg hader. El bed eller en plantekasse med mange prydløg får et flot udseende med kuglehovederne der ligner de flyder lidt over jordhøjde.