Pærekvæde

Cydonia oblonga er et hårdfør træ, der blomstrer flittigt

Cydonia oblonga er et hårdfør træ, der blomstrer flittigt

Cydonia oblonga, eller på dansk “Pærekvæde”, er på samme tid et dekorativt træ og en fordigt, rigtbærende frugttræ der egentligt bliver brugt alt for lidt.

Jeg stødte først på denne plante, da jeg i mit eftermiddagsjob på planteskolen, blev lokket til at smage en bid af dens frugt. De smager bare ikke godt, nærmest modsat, hvis de ikke har fået en snært frost til at afmodne dem helt. Koger man dem derimod med noget sukker, og laver syltetøj af dem, får man en god oplevelse og sikkert en ny livret oven i købet. På signesmad.dk, har jeg fundet en god opskrift som jeg kan anbefale at prøve.

Skift jord ved plantning

Pærekvæde tilhøre rosenfamilien på godt og ondt. De vil sige at de blomstrer flittigt, i dette tilfælde med masser af store hvide blomster, og at de som oftest får mange frugter, der fint modner i Danmark. Samtidigt betyder det, at man gør klogest i at skifte lidt jord, helst 60-80 ltr., hvis man planter den et sted hvor der inden for de sidste 3-4 år har stået andre planter i rosenfamilien (Roser, tjørn, æbler, pærer, blommer m.fl), da der kan være nogle smitsomme sygdomme i jorden. Selv om at de ikke er i samme familie, så vær også varsom med at plante efter kartofler, da der også kan være alvorlige sygdomme her, specielt er det kartoffelål / cysteematoder man gerne skal undgå at videreføre. Du kan læse mere om Cystenematoder her.

 

Både blomster, blade og frugter er flotte på Cydonia oblonga

Både blomster, blade og frugter er flotte på Cydonia oblonga

Kvæde handles oftest som buske eller som lavstammede træer, med special planteskoler kan også levere dem som højstammede træer. Jeg vil sige at den er meget flot på begge måder. Du kan sagtens plante flere af dem i en gruppe eller som en lille allé. Men oftest vil den nok blive plantet som en solitærbusk, hvilket den også egner sig til med de mange højtider den har; flotte blomster i det tidlige fprår, flotte og specielle dunede blade sommeren igennem (en berøring værd!) og de mange flotte gule frugter i efteråret, der bliver hængende helt til lige efter første frost.

Der findes flere kvæde sorter, se udvalget på producenternes hjemmesider: (søg efter Cydonia eller pærekvæde)

Prima Plant, Frode Jensens Planteskole

Planteskolen Vester Skovgård

Pærekvæde:

  • kan plantes i alle jordtyper, men trives bedst i kalkfri eller kalk fattig jord.
  • trives bedst i fuld sol til halvskygge
  • tåler nogen vind, dog vil nogle af de tynde grene tørre ud, hvis de står frit på et meget blæsende sted
  • kræver ingen særlig beskæring, men bliver pænest hvis den holdes udtyndet ligesom man udtynder sine æbletræer.
  • ER meget let at have med at gøre, og kan anbefales til enhver haveejer.
Cydonia oblonga er et smukt syn i det tidlige forår. De får større og flottere blomster end de fleste andre frugttræer

Cydonia oblonga er et smukt syn i det tidlige forår. De får større og flottere blomster end de fleste andre frugttræer