Pas på Rhododendron i frostvejr

Pas på dine Rhododendron i vinterkulden:

Forebyggelse af frostskader i Rhododendron

Det er klart, at stedsegrønne, som Rhododendron, Kirsebærlaurbær m.fl. kan håndtere en hård vinter uden megen hjælp, men faktum er, at selv robuste planter kan overraskes af kulden og få skader deraf. Vinter skader på Rhododendron er et meget almindeligt problem, der forårsager stor ærgrelse for haveejeren. Heldigvis er det ikke for sent for forebyggende Rhododendron vinterpleje.

Pleje af Rhododendron om vinteren

Pleje af dine Rhododendron gennem den kolde årstid er lettere, hvis du forstår, hvordan disse planter beskadiges til at begynde med. Frosts- / kuldekader på Rhododendron er forårsaget af at for meget vand fordamper fra bladene på én gang, uden at noget erstatte det.

Når kolde, tørre vinde blæser hen over bladoverflader, har det tendens til at tage en masse ekstra væske med sig. Desværre er det ikke ualmindeligt at dette sker om vinteren, når jorden er frosset til, hvilket begrænser, hvor meget vand de kan forsyne sig med igen. Uden tilstrækkelig vandmængde i deres celler, vil spidser af blade og endda hele blade af Rhododendron visne og dø.

Forebyg kulde skader på Rhododendron

Rhododendron forsøger at beskytte sig mod vinterdehydrering ved at krølle deres blade, så de kan hænge ned. Denne mekanisme er ofte effektiv, men der er endnu mere du kan gøre for at hjælpe med at beskytte dine Rhododendron mod vinter skader.

Fordi Rhododendron rødder er meget mere overfladisk end de fleste andre planter, er det ekstra vigtigt at holde et tykt lag af barkflis over dette sarte rodsystem. 10 cm af barkflis, træflis eller fyrrenåle, er ofte tilstrækkelig beskyttelse mod kulden. Det vil også mindske vandfordampningen fra jorden, og derved hjælpe med til at holde dine planter i rette fugtighed. Sørg for at give dine planter en dyb vanding på de varmere dage, så de har en chance for at komme sig efter en kold periode.

En læskærm lavet af jute, gran på trådnet eller fiberdug kan hjælpe mod de udtørrende vinde, men hvis din plante allerede er plantet i et beskyttet område, bør det være sikkert nok for vinter skader.

Jeg har flere gange brugt en parasol hen over mine sarte bladplanter om vinteren. Jeg har sat den i jorden, midt i bedet, når der var udsigt til frost, og så slået den ud på de hårde frostdøgn. Det beskytter godt mod vind og endnu bedre mod solen, der på de hårde frost dage, kan forårsage for stor udtørring af blade.

En lille smule vinterskader er ok, du kan bare skære de beskadigede blade og grene i det tidlige forår, så din Rhododendron kan komme tilbage i form, før de beskadigede blade bliver for dominerende.