Plantenørd i sansehave 2

Uægte jasmin, Philadelphus 'Snowbelle'

Her nogle flere indtryk fra sansehaven i Fredericia. Jeg var der for at møde en førehund, men kunne ikke dy mig for også lige at tage “et par billeder” i denne skønne have.

Krydderurter i højbede

Krydderurter har mange kvaliteter. De findes med et utal af smags- og duftvarianter, der nok kan saliggøre de fleste. Kommer de op i højbede som her, så høje bede at man kan stå normalt oprejst, er det let at dufte til dem, røre ved dem og renholde dem. Her er flere forskellige slags mynte, timian, oregano, persille, purløg, salvie og rosmarin m.fl.

Blind blandt krydderurter

Det er let at gå på opdagelse iblandt krydderurterne, når de står i høje højbede, og finde den helt rigtige urt til aftensmaden. En anden fordel ved de store kummer er at det er let at skabe de helt rigtige jordforhold, og lettere at holde dem rigtigt vandet. Men selv om at de er store, så skal man selvfølgeligt huske at vandet skal kunne løbe ud af dem.

Pigsten i vejkryds

Når man nu er blind, så er det rart at man på andre måder end ved selvsyn, kan blive gjort opmærksom på valgmulighederne i haven. Her er et “vejkryds” tydeliggjort ved at fylde krydset delvist op med pigsten.

Stien bugter sig

Stien bugter sig, men det er let at følge den, dels på grund af græskanten og dels på grund af chausse stenene i midten. Lydposten har fortalt at der står en bænk lidt længere fremme, og på grund af de runde stolper der står ved enden af bænken, støder vi ikke ind i den på en ubehagelig måde. Undervejs vil vi møde duften af de blomstrende uægte jasmin, Philadelphus ‘Snowbelle’

Clethra alnifolia 'Clea' under paradisæbler

Clethra alnifolia under paradisæbler. Paradisæblerne blomstre først, og så varer det ikke længe før her er et hav af duftende “liljekonvaller” her. Det er liljekonvalbusken Clethra alnifolia ‘Clea’, der ud over de mange blomster, også har nogle fantastiske efterårsfarver.

Allé af søjlebævreasp.

En allé af Søjlebævreasp, Populus tremula ‘Erecta’, er et smukt syn, og så kommer der samtidigt smukke lyde fra træerne. Bladenes form og måden de hænger på, gør at der kommer en helt særlig lyd fra disse planter.