Planter til krukker i skygge og sol

Planter til krukker

Nogle steder er ens planter til krukker en stor succes – andre steder ikke. Det er meget forskelligt hvor godt planter trives I vores have, og der er mange faktorer der spiller ind på det. En stor factor er sol og skygge. Det er meget normal at have en sydvendt side af sit hus med fuld sol og masser af plads til middelhavsstemning I midsommeren – til gengæld kan nordsiden hurtigt være lidt gold. Her kan du få en lille oversigt over de planter du kan pryde den skyggefulde nordside med – og de planter du kan sætte I krukker på den solfulde, sydvendte terrasse.

Planter til krukker i sol

I potterne på den sydvendte terrasse er det vigtigt at vande. Vand fordamper væsentligt hurtigere i en potte end fra selve jorden. Dog kan man ikke undgå at potten når at tørre ud i løbet af en solrig dag. Derfor er det vigtigt at plante noget som tåler de små tørkeperioder. Salvie er et rigtigt godt bud, den findes som krydderurt (salvia officinalis) – hvor den sammen med timian, rosmarin, oregano og lavendel giver smagen til middelhavsretterne i køkkenet. Disse tåler alle sol og overlever tørt vejr. Salvien har dog flere former og er et smukt indspark i farvefloret på terrassen, der også tiltrækker sommerfugle og bier. Den findes også i en version med en liflig ananasduft (salvia elegans), eller den frugtede ferskensalvie (salvia dorisiana). Det er også salvie-famillien chia kommer fra (salvia hispanica). Fælles for typerne af salvie er de lilla blomster i forskellige former i de letbuskede blade.

Skab drama

Ønsker du underspillet dramatik i dine sydvendte krukker er agaveplanten et godt bud. Her er det vigtigt med godt dræn i krukken og kaktus-mix i jorden. Agaveplanten er i familie med aloe vera og er uundværlig i produktionen af tequila. Med den får du en barsk men smuk præriestemning ind på terassen.

Ønsker du tværtimod et frodigt blomsterflor skal du gå efter ”thriller, filler, spiller”. For at få den smukke mixede krukke med et dramatisk og frodigt blomsterflor, skal du vælge planter med forskellig tekstur og matchende blomsterfarver. Et bud kunne være en græsart , eller letbuskede planter, som har et spændende løv, der strækker sig højt over krukken. Det kunne være salvien men også cannaer, liljer, asters eller dahlia. Derefter skal du have dit fyld, som kan være alunrod, begonia, geranium, petunia, biblomme eller gerbera. Disse er ofte lidt kuplede i formen og dækker jorden af i krukken. Til sidst har vi de planter der skødesløst vælter ud over krukkens kanter såsom krognål, vinca, eller vedbend.

Der er også en skyggeside

Det er fejlagtigt at tro, at skyggesiden kun er for løvplanter, der ikke skaber den samme frodige stemning. Hvis du har meget skygge i din gårdsplads, have eller lign. Har du stadig mulighed for flotte stauder. Mange stauder lever godt i skyggen, og kan tåle livet i krukker – men gør sig også godt i et bed, hvor de kommer igen år efter år. Du får en liste med gode planter til krukker og bede på den skyggefulde nordside her:

Pragtspir – Har et tæt løv og lanseformede blomsterstande i forskellige variationer.

Forglemmigej – En yndig plante med dueblå blomster

Hestemynte – opretstående plante med ca. 20 forskellige arter. Dufter af Bergamotteolie.

Klokkeblomster – Med over 400 arter er der mange typer der klarer sig godt i skyggen.

Liljekonval – Mange små klokkeformede blomster i lysegrønt løv.

Primula – velkendt sommerblomst som går sig godt i potter.

Viol – I samme slægt: stedmorblomst. En taknemmelig urteagtig plante med uregelmæssige blomster.

Stormhat – flerårig opret plante med store lanseformede blomsterstande og langstilkede blade.