Potentilla

Tips til dyrkning af Potentilla

Lys gule blomster dækker den gule Potentil (Potentilla fruticosa) fra begyndelsen af juni til langt ud i efteråret. Busken bliver kun omkring 1 meter høj, men hvad den mangler i størrelse, har den til gengæld i dekorative virkning. Potentilla fruticosa, og alle varianterne heraf, enormt hårdføre planter, der tåler det meste. De vokser i alle jordtyper, trives i såvel sol som halvskygge, har det dog bedst i veldrænet, men ikke tør jord. De anvendes til hække, krukkeplante, busketbeplantning og som bunddække.

Potentilla fruticosa ‘Red Joker’

Buskpotentil

Selv om artens buske giver enkelte gule blomster, vil du finde mange sorter med andre farvevariationer og endda nogle med dobbelte blomster. Her er et par eksempler på de utallige Potentilla fruticosa sorter:

  • ‘Abbotswood’ er en meget populær, lav og bred sort, med enkelte hvide blomster og blålige grønne blade.
  • ‘Sunset’ har orange blomster, der falmer til gul i sommervarmen.
  • ‘Happy Face Hearts®’ har dybe pink blomster og bliver op til 90 cm høj og bred
  • ‘Primrose Beauty’ blomstrer i en blød nuance af gul og har sølvfarvede blade.
  • ‘Happy Face – White ®’ har hvide blomster og bliver op til 90 cm høj og 1,5 m. bred.
  • ’Red Joker’ har orangerøde, let krøllede blomster og bliver kun ca. 50 cm høj. Flot i en krukke.

Potentilla fru. ‘Happy Face Hearts®’

Potentilla fru. ‘Happy Face®’ White

Potentilla fru. ‘Abbotswood’

Potentilla fru. ‘Goldfinger’

Potentilla pleje

Potentilla har brug for fuld sol eller delvis skygge, hvis den skal blomstre fuldt ud og blive den tætte busk som den naturligt bliver. Lidt skygge i løbet af en varm dag gør at den holder blomsterne længere. Det foretrækker fugtig, frugtbar, veldrænet jord, men tåler også ler, stenet, basisk, tør eller dårlig jord. Stærk sygdom og insektresistens gør Potentilla til en meget let plante at arbejde med i haven. Her er nogle tips om, hvordan man kan passe Potentilla:

  • Vand Potentilla buske under langvarige tørre perioder. Planten overlever uden konsekvent vanding, men trives bedst, når den får masser af fugt. Denne indianske busk vokser vildt i sumpet jord.
  • Giv busken en skovlfuld kompost i det sene forår, når blomsterknopperne begynder at svulme op, eller gød den med en komplet organisk gødning.
  • I slutningen af blomstringstiden, kan du skære de ældste grene ned til jordoverfladen, og på den måde, hele tiden holde den ung og blomsterrig.
  • Brug barkflis til at hjælpe jorden med at bevare fugt og modvirke ukrudt. Læg dog, kun et tyndt lag helt inde omkring planten, (som hos alle andre planter også) så rødderne ikke kvæles under flisen.