Primula, en rigtig forårsbebuder

Primula denticulata
Primula denticulata

Primula denticulata, Kugleprimula

Primula er en usædvanlig smuk og levende forårs blomstrende staude. I modsætning til de sarte pastelfarver, der er forbundet med foråret, råber Primula, på dansk kodriver eller aurikel, i stærke  gule, røde, lyserøde og blå farver. Blomsterstilkene af kodriver skyder op fra lave rosetter af tykke, grønne blade, og holder sig i blomst i ugevis.

De trives bedst i halvskygge, kan dog tåle sol, hvis bare ikke voksepladsen er for varm, og hvis der er fugtighed nok.

Primula vil lysne godt op i et skyggefuldt hjørne. Det ser især godt ud, hvis de bliver samlet under et træ eller i et stenbed. Primula er et godt valg på den nordlige side af et hus eller brug den som bunddække under prydbuske, der først vil blomstre senere.

Foreslåede sorter:

Primula denticulata, Kugleprimula – Bliver ca. 30 cm høj. Blomstre med en grupperet kugle af blomster oven på en robust, opretstående stilk. Kan evt. sås.

Primula florindae, kæmpeprimula – Bliver ca. 80 cm høj. Blomsterne sidder i en fontænelignende blomsterstand og har en dejlig, mild og sød duft.

Primula bullesiana, etageprimula – Bliver ca. 50 cm høj. Blomstre med flere rosette op af den lange stilk.

Primula japonica, japansk primula – Bliver ca. 50 cm høj. Blomstre I en åben kugle form, til tider også I etager.

Primula florindae

Primula florindae, Kæmpeprimula

Pasning:

Som foråret blomstrende, foretrækker kodriver kølige, fugtige, skyggefulde steder. Både P. japonica og P. denticulata kan håndtere ”våde fødder”. De vil kræve en smule skygge og vand i den varme sommer, så derfor trives de ofte bedst i halvskygge, under træer eller større buske. Primula foretrækker næringsrig, let sur jord.
Primula sår ofte sig selv, og de er lette at dele, så kender du nogle der har flotte primula, vil det være let at få en aflægger eller nogle selvsåede planter derfra.

Primulaer får sjældent skadedyr, lejlighedsvis kan spindemider være et problem, især når planterne står for varmt placeret. Kodriver kan også, hvis de står for varmt og beskyttet placeret, være  tilbøjelige til lidt blad svamp, der viser sig som brune læsioner på gulning af bladene. Fjern inficerede blade og sørg for dine planter får tilstrækkelig luftcirkulation.

Jeg vil anbefale, at du køber Primula, mens de er i blomst, for at sikre at du får den blomst og den farve du syntes bedst om.

Mere om primula:

Primula japonica

Primula japonica, japansk Primula

American Primrose Society