Sådan dyrker du Hvidløg

Dyrk dine egen fuld aromatiserede, velsmagende hvidløg derhjemme, det er meget let og relativt problemfrit.

Hvidløg skal dyrkes på en solrig beliggenhed, da det brug for masser af varme til at modne sine frugter og for at producere god vækst og store, godt aromatiserede løg.

Hvidløg kan ikke lide at vokse i alt for våd eller vandlidende jord, så forbered jorden godt før plantning, tilføjer masser af godt kompost, og derefter tilfør en håndfuld organisk gødning.

Ved forberedelse af bedet, vær opmærksom på at fjerne eventuelle rodukrudt, for at forhindre dem i at konkurrerer med hvidløgs planterne, som ikke producerer store blade.

Guide til at dyrke Hvidløg

Hvornår skal du plante Hvidløg

Hvidløg vokser fra de enkelte fed, som enten kan plantes i efteråret (oktober / november) eller i februar / marts. Men vælg altid en sort, der er velegnet til årstiden du vil plante. Hvidløg plantet i efteråret producerer sædvanligvis bedre og større udbytter.

Hvor kan jeg købe Hvidløg

Det er ikke værd at købe fed fra supermarkedet og plante disse – de er formentlig kommet fra Middelhavet og er en sort der ikke er egnet til det Danske klima og ikke vil trives godt. I stedet bør du købe en DK-egnet sort fra et havecenter eller en webshop.

Sådan planter du hvidløg

Begynd ved at opdele løget forsigtigt i individuelle fed, og derefter forsigtigt skubbe hvert fed i jorden, så spidsen er lige under jordoverfladen, og fedét vender med den fladere side ende nedad. Lav et et mellemrum på 15 cm mellem hvert fed og 20-30 cm mellem hver række.

Hvilke problemer kan du forvente

Fugle kan være et problem, da de kan løfte de nyplantede fed op af jorden, så vær omhyggelig med at fjerne løs skind/skræl fra toppen af fed inden plantning, så er der ikke så meget for fuglene at få fat i.

Hvis du bor i et område med meget lave temperaturer, eller meget tung lerjord, så kan du plante i bakker i løbet af vinteren. Placer bakken i et koldt rum, og plant ud i foråret, når feddene har skudt og begyndte at vokse.

Efter plantning, bruger hvidløg 1 til 2 måneder, i det køligere forårsvejr, på at vokse selve planten/bladene stærke. Plantning i det sene efterår eller det tidlige forår sikrer den nødvendige vokse.

Sådan passer du Hvidløgs planterne

Hvidløg er en plante, der kræver minimal vedligeholdelse for at vokse.

Kontroller planterne regelmæssigt i nogle uger efter plantning, for at sikre de er ikke blevet forstyrret af fugle, dæk eventuelt med nethvis fuglene er et problem.

Du behøver kun at vande under i tørre perioder, cirka hver 14. dag. Stop vanding når bladene begynder at blive gule, hvilket indikerer at løget modnes. Vanding når løgene modnes, kan forårsage begyndende forrådnelse og at det derefter bliver sværere at opbevare løgene i længere tid.

Hold ukrudt under kontrol i hele vækstperioden, da det kan påvirke plantens vækst.

Høst hjemmedyrkede Hvidløg

Hvidløg plantet i efteråret vil være klar til høst i juni og juli, at plantet i foråret vil være klar lidt senere.

Et tegn på høstklare løg, er at bladene bliver helt gule. Løsn hvidløg fra jorden med en gaffel. Vær forsigtig og sørg for, at du ikke ved et uheld får skåret i hvidløget selv, da dette kan beskadige dem og reducere deres opbevaringstid. Du skal helst høste, straks de er klar, for at forhindre at løgene starter med at spirer igen, eller begynder at gå i forrådnelse.

Den sidste fase af at dyrke dine egne hvidløg er at lægge løgene på en varm plads, for at at tørre, før du gemmer dem. Du skal blot tørre jorden på hvidløget af og du har friske hvidløg til at gemme derhjemme i op til 3 måneder.

HVIDLØG SORTER

Der er 2 hovedtyper af hvidløg – ”blødhals” og ”hårdhals”, der vedrører den stilk, der vokser op fra hvidløg. blødhals hvidløg har en stærk smag og opbevares let, hvorimod hårdhals hvidløg er mildere smag og bedst at bruge hurtigt efter høst, da det ikke holder godt.

HÅRDHALS / HARDNECK

Opkaldt efter den måde, hvidløgene vokser – denne type af hvidløg producerer en stiv stilk, der kan bruges i nogle retter, såsom salater. Der er en række af hårdhals sorter til rådighed, der hver især er egnet til deres egne formål. For eksempel, Chesnok Red er cremet i konsistens og er perfekt til stegning. Hvis du leder efter et hårdhals, der kan plantes i foråret samt efteråret, så få fat i en “elefant hvidløg”, der producerer store fed, som navnet antyder. Det er nyttigt at bemærke, at hårdhals sorter ikke kan gemmes som blødhals sorterne kan.

BLØDHALS / SOFTNECK

Blødhals sorterne laver ikke hårde stilke som hårdhals sorterne, og sorter som Albigensian Wight

kan holde i rigtig lang tid. Hvis du leder efter en stærk smag, kan du vælge spansk Roja – en gammel sort med let skrællede fed. For en mildere smag, kan du vælge Germidour.

Andre gode sorter at prøve, kan være Cristo, Early Wight, Long Keeper, Lilla Wight og Solent White.