Sådan dyrker du Jordbær

Sådan dyrker du Jordbær

Jordbær skal dyrkes på en solrig beliggenhed, da de har brug for masser af varme til at modne frugten.

Jordbær vil trives i næsten enhver veldrænet jord, der er blevet forbedret med masser af organisk stof til at holde på fugt og næringsstoffer.

Men fortvivl ikke, hvis du ikke har en masse plads, da de vil vokse og bære udmærket i en krukke, i potter, ja selv i ampler. Med specielle jordbærkrukker eller -tårne vil du kunne dyrke en halv snes planter eller deromkring på en lille plads. Sæt beholderne tæt på køkken døren, og du kan bare gå ud og hente have-friske jordbær når du vil.

Jordbær sorter

Jordbær kommer i en række forskellige former, størrelser, varianter og modningstidspunkter. Sorter er opdelt i tidligt, midt- og sent bærende sorter. Der er også tidsubegrænsede eller evigbærende sorter, der mere eller mindre bærer frugt kontinuerligt fra juli til september.

Her er nogle af sorterne:

 • Tidlige:
  • Honeoye
  • Zefyt
 • Midt:
  • Korona
  • Polka
  • Senga Sengana
  • Sonata
 • Sene:
  • Dania
  • Florence
 • Evigtbærende:
  • Ostara

Dyrke Jordbær

Selv unge planter kan plantes på alle tider af året, de bedste tidspunkter er dog september / oktober eller marts / april måned.

Hvis du vil plante direkte i din havejord, skal du fjerne eksisterende ukrudt og grave jorden godt igennem, før plantning. Jordbær er en langsigtet afgrøde og planterne vil bære frugt i flere år, så for at få de bedste resultater med høsten/væksten, bør du berige området med noget organisk stof, i form af kompost og/eller spagnum, og tilføje organisk gødning, inden plantningen.

Jordbær bør plantes 45cm fra hinanden i en række med 90 cm mellem rækkerne.

Sæt de unge planter til samme dybde som de voksede i deres potter, s, eller med rodhalsen kun 0.5-1 cm under jordoverfladen, hvis du starter direkte med aflæggere. For dyb plantning kan få dem til at rådne og plantning for overfladisk vil få dem til at tørre ud.

Efter plantning, vand grundigt og fortsæt med at vande regelmæssigt i de næste par uger, indtil planterne er etableret

Sådan passer du Jordbær planterne

For at sikre at du får de største planter og de saftigste frugter, er det vigtigt at vande jævnligt og grundigt i løbet af sommeren, når der er perioder med langvarig tørt vejr. Dette er især vigtigt, når frugten er dannet og udvikler sig.

Fra blomstring indtil høst, bør du gøde planterne kontinuerligt med organisk gødning med et højt kalium indhold.

God, regelmæssig vanding og gødskning er især vigtigt, når du dyrker jordbær i containere. Overbrusning med vand på blade og frugt, kan forårsage gråskimmel, som hurtigt vil ødelægge høsten, så vand altid i bunden af planten.

Når jordbærrene modnes, kan du lægge halm eller andet tørt materiale under grenene med frugt for at forhindre frugten kommer i kontakt med jorden, og derved lettere rådne.

Efter høsten, skal du fjerne halmen, rydde op i planterne og skære de gamle blade/grene tilbage, for at give planten maksimalt sollys, da dette vil tilskynde mere frugt det følgende år.

Hvornår skal udskifte dine Jordbærplanter

Planter vil fortsætte med at producere frugt i omkring 6 år, men efter 3 eller 4 år vil udbyttet dale, så de fleste gartnere vil her starte en ny kultur. Du kan enten købe nye planter fra havecentret eller lave dine egne fra ‘udløbere’ (det er de mindre planter, der sendes ud over jordoverfladen fra de hoved planten). Du kan fæstne disse, med en pind, til jorden, og de vil hurtigt sætte rødder, parat til at blive plantet ud på et nyt voksested.

Hvornår skal du høste Jordbær

Jordbær frugter har tendens til at modnes individuelt, så pluk og spis dem efterhånden som de bliver klar. Spis dem så hurtigt som muligt for den bedste smag – og god fornøjelse!

Udfordringer med Jordbær

Jordbær kan være modtagelige for følgende skadedyr, sygdomme og problemer.

 • Fugle: dæk med letaftageligt net
 • Snegle: brug eventuelt Ferramol eller tilse planterne jævnligt
 • Gråskimmel, bladpletterog meldug: overbrus ikke planterne, og sørg for rigeligt plads mellem planterne