Sådan får du et godt surbundsbed

Hvordan anlægger man et godt surbundsbed? Hvad skal der tænkes over?

Vi er vilde med surbundsbede: rododendron, magnolietræer og hortensiaer er smukke, farverige blomstrende planter som er hjemmehørende i surbund. De bidrager alle til et smukt blomsterflor fra maj og langt ind i sommeren.

Hvis du gerne vil have succes med dit surbundsbed og have planter som trives, er der nogle ting at overveje. Både hvis du anlægger, men også hvis du ønsker at forbedre et eksisterende bed. Planter som rhododendron og hortensia er glade for lidt skygge og har brug for læ. Der er dog behov for at skyggen er vandrende – dvs. ikke et stort træ som bøg eller andet som skygger meget permanent under sig, men helst mindre træer og buske som er stedsegrønne. Fyrretræer, gran eller buske som syren, kirsebærlauerbær eller ædelcypres er eksempler på planter der kan klare fuld sol, skærme mod den stærke forårssol og give delvis skygge.

Derudover består surbundsbedet af en kalkfattig jord, dette opnås gennem jordforbedring med grov spagnum eller kompost – helst af grannåle eller bøgeblade da disse giver en sur kompostjord. Er jorden leret kan der også iblandes sand for bedre dræn i bedet. Surbundsjordforbedringen skal gerne være 30-40 cm dyb og kan sagtens tilføjes som højbed for at undgå gravearbejde, ønsker man jordniveau i bedet skal der udgraves.

Du kan købe lige de planter du behøver til surbundsbedet i en god kvalitet som er udvalgt af fagmanden på godeplanter.dk

Hvis du ønsker nogle et lille træ til den delvise skyggekastning, kan du købe et Hjertetræ her: https://godeplanter.dk/traeer-153/cercidiphyllum-japonicum-hjertetrae-p1130
De nævnte buske (cypres, kirsebærlauerbær og syren) kan anskaffes her: https://godeplanter.dk/haekplanter-125/
Du kan også se det gode udvalg af surbundsplanter her: https://godeplanter.dk/surbundsplanter-137/