Sådan planlægger du næste års vedligeholdelse af din bolig

Vedligeholdelse af bolig

Som husejer ved man, at der næsten altid er forskellige former for vedligeholdelsesopgaver der venter, både indendørs og udendørs. Mens det indre kan blive en smule slidt af hverdagens brug, kræver det udvendige ofte mere omtanke, for at blive holdt ved lige.

Husets udvendige facade skal kunne håndtere det danske vind og vejr, der både byder på regn, blæst, frost og varme, og det slider på facaden. Hvis ikke man husker at vedligeholde huset, vil der hurtigt kunne komme skader, der ikke kan rettes op på igen.

Derfor er det en god idé at være på forkant og være forberedt på vedligeholdelser af huset, da det i det lange løb vil spare dig for de omkostninger, der kunne komme ved at lade være. Om huset er nyt eller gammelt, er der nogle ting alle husejere bør holde øje med, for at være på forkant med eventuelle skader.

Læs med for at se hvordan du kan forberede årets vedligeholdelser.

Start med at lægge en plan

Det kan hurtigt virke både uoverskueligt og tidskrævende at vedligeholde huset, hvis man ikke ved hvor man skal starte. For at kunne tilgå vedligeholdelsen af sit hus bedst muligt, er det derfor en god idé at sætte sig ned og få styr på, hvad der skal laves, så opgaverne kan prioriteres. Hvis huset er gammelt og slidt, kræver det selvfølgelig en anden tilgang, end hvis huset er nybygget af nye, bedre materialer.

Derfor er det en god idé at lave en plan for, hvilke ting man gerne vil have ordnet, og gerne i en prioriteret rækkefølge. På den måde kan man bedre sætte tid af til det, og man har på forhånd en idé om, hvilke opgaver man skal nå hvornår.

Desuden kan du overveje at lægge et budget og sætte penge til side i god tid, så du ikke ender ud i billige, og mindre holdbare, løsninger. Ligesom med andre ting koster kvalitet ofte flere penge, men omvendt holder det også i flere år, og det vil derfor spare dig både for pengene, men også for tiden, så du ikke skal gøre det hvert år.

Prioriter de vigtigste opgaver først

Når det kommer til vedligeholdelse af huset, er det sjældent det kosmetiske der skal prioriteres først, selvom det kan være fristende. Derimod er det ofte facaden og det udvendige, man skal begynde med, da det er det, der til dagligt skal modstå vind og vejr. Hvis der først kommer vand ind gennem enten taget eller muren, kan der hurtigt opstå problemer, der bliver svære at få bugt med.

Taget er noget af det, der skal holde til mest slags vejr; tung sne, der langsomt smelter og regnvand kan hurtigt forsage skade, hvis man ikke er forberedt på det. For at gøre taget så modstandsdygtigt som muligt, bør du derfor få en årlig afrensning af taget, så taget både kan forblive pænt, men også så potentielle skader kan begrænses i fremtiden. I forbindelse med det kan du også få renset dine facader, der ligeledes hjælper med at bekæmpe og dræbe alger og mos.

Kortsigtet og langsigtet vedligeholdelse

Meget udendørs vedligeholdelse bliver typisk lavet i sommerhalvåret, hvor luften er mindre fugtig. Nogle typer vedligeholdelse kræver at man gør det på et bestemt tidspunkt af året, fordi vejret har så vigtig en rolle. For eksempel skal man helst male om sommeren, når luften er mindre fugtig, mens rensning af tagrender helst skal foregå om efteråret, når bladene er faldet af. Nogle vedligeholdelser er langsommelige og dyre, mens andre er hurtigere og lettere at få styr på. Derfor bør du lægge en plan for alle typer vedligeholdelser, så det går op; både i dit budget og i kalenderen.