Sådan gør du haven interessant til vintertid

Italiensk Skønhed. Kræver en beskyttet vokseplads. Men kvitterer så til gengæld med masser af flotte bær

Italiensk Skønhed. Kræver en beskyttet vokseplads. Men kvitterer så til gengæld med masser af flotte bær

En smuk vinterhave er ikke bare noget man laver i en fart, det tager lang tid at planlægge. Mange af os, besøger planteskoler tidligere på året, hvor vejret er godt, og hvor vi bliver forført til at købe en af årstidens skønheder, farverige blomstrende buske eller stauder, smukt efterårs løv eller duftende blomster og blade. Det skal en god portion af tilbageholdenhed, til at se ud over disse mange fristelser, og lede efter planter, der tilbyder interessant bark, flotte silhuetter, vinter blomster og farvestrålende bær.Forleden, på en lys, men kølig dag, hvor jeg var på besøg hos en kunde, blev jeg glædeligt overrasket over at se, at jeg faktisk i praksis, var lykkedes rigtigt godt med at lave en have der også er både smuk og interessant i vintertide! I alle dele af haven fra skoven til de store åbne rum der var interessante vignetter med klynger af saftige bær, der udgjorde sæsonens skønne dekorationer.Du har måske set mange af planterne, og ved ikke hvad de hedder, eller har glemt det når du er i planteskolen næste gang. Så her vil jeg lige vise dig et par af de planter jeg genså i haven.

CotoneasterLacteusCotoneaster lacteus, Dværgmispel, er en fabelagtig stedsegrøn busk, der trives bedst i fuld sol eller delvis skygge. Dens lange overhængende grene nærmest drypper med klynger af levende rød frugter, selv om at der kunne være endnu flere, hvis hjortene ikke havde spist nogle af forårsblomsterne. Hele vinteren, eller så læge lager haves, vil de tiltrække fugle til et overdådighedsmåltid. Bladene er mørkegrønne med filtede, sølvfarvede undersider der fanger lyset, når grenene er bøjer af i vinden. Giv den plads til at sprede sig til 3 meter høj og 2 meter bred, for at kunne nyde den fulde skønhed, selv om den nemt kan beskæres til at være mindre.

Aronia arbutifolia, Rødfrugtet Surbær. Da jeg først så denne plante, var det efterår, og dens helt fantastiske røde efterårsfarver næsten skjulte de røde bær. Den kan plantes i delvis skygge, hvor den lykkeligt spreder sig ved rodskud, til at danne et vedligeholdelsesfrit krat. På denne tid af året, er det en af de plantearter man har mest glæde af, da fuglene har opdaget hvorfor den hedder ”Surbær”. Frugterne er sure, men samtidigt er det en af de sundeste bær vi har herhjemme, så jeg kan kun anbefale at man på et tidspunkt , får plukket nogle af dem til saft eller syltetøj.

De kan plantes i konstant fugtig eller våd jord i sol eller halvskygge, gerne et sted hvor det har plads til at sprede sig, selv om det ikke er vanskeligt at fjerne eventuelt uønskede skud. Jeg vil anbefale denne plante som en baggrunds busk, fritvoksende i et hegn eller som skelplante i overgangen mellem haven og det vildere rum udenfor.

Cotoneaster dammeri ‘Coral Beauty’, krybende dværgmispel. Under et gruppe af opstammede Gleditsia triacanthos Tretorn, havde jeg brug for noget til at skjule gamle træstubbe og valgte denne stedsegrøn busk, hvis stive træagtige grene vil sprede sig jævnt og til snart danne et ukrudts hæmmende bunddække. På denne tid af året er de fyldt med masser af skarlagen røde bær, som flytter øjet fra de nøgne trætoppe. De kan lide fugtig, men veldrænet jord i fuld sol og er fuldt hårdfør i i hele landet.

Rød snebær.Utrolig hårdfør busk, der især er smuk og bemærkelsesværdig i vintertide.

Rød snebær.
Utrolig hårdfør busk, der især er smuk og bemærkelsesværdig i vintertide.

Jeg kan aldrig modstå fristelsen til at prøve noget nyt, især ikke hvis det har fantastiske løv farver og flotte bær. Det var da også grunden til at der netop i denne have blev prøvet en af de mange nye sorter af snebær. Symphoricarpos doorenbosii ‘Amethyst’, Rød Snebær, nærmest sprang i mine arme, en sommer hvor jeg var på besøg hos en planteskole i Holland. Den kompakte vækst af oprette og buskede grene, der må bøje sig af vægten på de mange bær der sidder i toppen og siden af busken. Den har gjort det fantastisk godt i haven, på trods af at den blev plantet et sted hvor det ikke helt tørrer ud om sommeren. Den får masser af pink / lilla bær i vinteren og de får ofte lov at sidde på det meste af vinteren. Det er en løvfældende busk, men den holder ofte bladene på længe efter den første frost. Den foretrækker let skygge, men kan også trives i fuld sol, bare den ikke tørrer ud for lang tid af gangen. Den kan blive op til 1,5 meter høj og 1 meter bred.

Jeg er normalt ikke meget til de vilde rosenarter. Men i denne have gav det god mening at bruge Rosa canina, hunderose. Den er utrolig hårdfør, og selv i denne overgang til moseområdet, passede den perfekt og stortrives den. Tæt busket vækst med mange røde, ovalt tilspidsede frugter pryder dette område til langt hen på vinteren. Busken bliver, under optimale forhold 2 m høj og op til 1,5 m bred. Den blomstrer i maj-juli måned med små, duftende rosarøde blomster.

Andre buske du kan nyde;

  • Callicarpa bodinieri profusion, Glasbær, lilla bær
  • Ilex aquifolium, Krigstorn, (eller andre Ilex arter) røde, orange eller gule frugter
  • Pyracantha coccinea, Ildtorn, røde, orange eller gule frugter
  • Viburnum arter, Snebolde busk, røde, sorte eller blå bær
  • Nandina domestica, Italiensk skønhed (skal stå et beskyttet sted) røde bær

[nggallery id=11]