Skab rum til bier i din have

Bi have biodiversitet insektvenlig insekt venlig

Få bestøvere i din have!

Bestøvende insekter er den bedste hjælper en haveejer kan få, der kan være flere årsager til, at du ikke kan få succes med frugt og grøntsager i din have – en hyppig årsag er for få bestøvere.

Du kan se her, hvad du muligvis gør forkert.

Derudover – hvis du virkelig vil bidrage til biernes overlevelse og give dem gode betingelser i din have samt få fordelene af en god høst, så bør du overveje at plante og skabe gode betingelser for bierne. Har du en lille have behøver du ikke mere end et par krukker, men har du pladsen, kan du lave et bed, som bliver slaraffenland for havens bevingede venner. Find et område i haven, som har minimum seks timers sol om dagen, det kan være et bed i en lysning, men også sagtens en plantekasse eller krukke ved terrassen – eller væk fra terrassen hvis du ikke er vild med “trafikken” så tæt på opholdsområder. Overvej at lægge det i forbindelse med dit væksthus eller køkkenhave.

Sørg for, at der er vand i nærheden at din bi-venlige have. Den simple løsning er et fuglebad med et par sten i, men ønsker du at hjælpe mange dyr, kan en nedgravet murerbalje med marksten og en vandplante eller to være en god løsning. De fås i flere størrelser og kan passe ind mange steder. Du vil på sigt opleve denne som en hovedattraktion i din have. Murerbaljen er blevet populær, da den er nem at overskue og hjælper mange forskellige insekter, her er en guide til etablering af et vandhul med murerbalje.

Generelt gælder der dog lokale “regler” for hvad der virker lokalt for de insekter der er tilhørende området. Murerbaljen med grumset vand og frisk regnvand som iltes let af vandplanter, er aktuel for insekter hjemmehørende i Danmark og meget andet som lever her. Vi har meget lavt og stillestående vand, hvilket den kan sammenlignes med. Derudover er de hjemmehørende planter også det vigtigste du kan anvende i din bihave. Du kan sagtens finde nogle flotte planter der stammer fra californien, so det summer i, og som kan anvendes, men skal du give de bedste betingelser, skal du vide, at nogle insekter er afhængige af de hjemmehørende stauder og urter for at kunne overleve. Brug så mange hjemmehørende planter som muligt.

Det er dog okay at blande lidt, for farvespil og former samt duft. Det er faktisk vigtigt. At have blomster i en variation af farver, dufte og former, sikrer at din have henvender sig til mange typer af de hjælpende insekter. De samme insekter kan også have behov for forskellige planter i de forskellige livsstadier. Sommerfugle tiltrækkes for eksempel af farverne rød, orange og gul, derudover foretrækker de at lande på blomsten, når de spiser og vil derfor gerne besøge de flade blomster. Bier derimod foretrækker farverne rød, fuchsia og lilla og de kan sagtens nå nektaren i de aflange blomsterhoveder. Nataktive dyr som flagermuse og myg er mest tiltrukket af duft.

Jo mere du styrker de hjælpende insekter, og skaber diversitet i hvad du tilbyder dem, jo mindre plads bliver der faktisk til skadedyr og -insekter. Sørg for at skabe steder til at overvintre eller skabe bolig. Du kan finde guides til nemme insekthoteller, men kvast-hegn eller brændestabler kan give bestøverne steder at søge ly. Undgå pesticider hvad enten det består af mættede fedtsyrer, glyphosat eller er er husråd om brug af husholdningsremedier som eddike eller kaffegrums, disse vil også bortskræmme bier. Derudover er brugen af eddike ulovlig som ukrudtsmiddel.

Liste over hjemmehørende arter:

Erantis
Hvid anemone
Martsviol
Forglemmigej
Alm. vorterod
Alm. guldstjerne
Krybende læbeløs
Blåhat
Blåmunke
Gederams
Slangehoved
Alm. kongepen
Smalbladet timian
Vild gulerod
Alm. kællingetand
Dag-pragtstjerne
Bidende ranunkel
Håret høgeurt
Hvid okseøje
Gul fladbælg
Trævlekrone
Merian
Rød-kløver
Alm. røllike
Alm. vedbend
Alm. knopurt
Alm. sankthansurt
Rejnfan
Høst-borst

Listen er fra Vildmedvilje.dk hvor der er mere viden om biodiversitet i haven, hvis man er klar til at gå hele vejen med en vild have. For manges vedkomne er det at tænke bier og bestøver ind i haven dog et stort skridt. Held og lykke med projektet.