Sommerfugle i haven

Buddleia davidii 'Lochinch'

Jeg elsker det sølvfarvede løv på Buddleia davidii “Lochinch”, sommerfuglebusk lige så meget som de sarte blomster.

Du kan aktivt gøre noget for at få sommerfugle i haven!

Er vores have noget vi virkelig eget eller et stykke af denne jord, som er blevet overdraget til os? Er vi viceværter snarere end jordejere, der ved association har ansvaret – og æren – af at pleje alt, der vokser i og på det?

Jeg er ikke filosof, og dette er ikke ment som et indlæg om miljøbevidsthed, selv om det er noget, som jeg personligt tager meget alvorligt. Jeg ønsker blot at minde os alle om ikke at tage vores havers, skrøbelige økosystemer og deres naturlige skønhed for givet.

Jeg håber, at jeg aldrig bliver ligeglad med sommerfugle. De kan bringe magi og bevægelse til sommerhaven som intet andet kan, flagrer elegant fra den ene blomst til den anden, som en dans på tå spidser. Fra den lille azurblå argusblåfugl med sine dunede vinger til det dramatiske orange og sort dagpåfugleøje, jeg elsker dem alle. Hvordan kan vi ikke være i ærefrygt af en sådan skønhed?

Men der er langt færre sommerfugle i dag, end der plejede at være som et resultat af pesticid misbrug og fjernelse af naturlige levesteder for både larver og voksne. Ved blot at plante et par blomstrende træer, buske og stauder, kan du skaffe mad til disse væsner og du kan være med til at genoprette balancen og blive belønnet tifold ved deres tilstedeværelse.

Sommerfuglebusk (Buddleia sp.) anses for kaviar på sommerfuglens buffet, og er en favorit af de fleste sommerfugle. Jeg kan især godt lide “Lochinch ‘med sine klynger af duftende, lavendel blomster, hver prikkede med et orange øje på en smuk filtet sølvskinnende løv. Busken bliver 3-4 m. høj og lidt smallere, hvis den får lov at vokse frit. Du kan nemt holde den ned, ved at beskære kraftigt hvert år, uden at det går ud over blomstringen. Dyrker du den i krukke, bliver den heller ikke så stor. En anden af de foretrukne planter er den skarlagenrøde Crocosmia ‘Lucifer’, montbretia, Er nem at dyrke, og spreder sig villigt i kanten af bedet med de store prydbuske. ‘Nanho Blue’ er en nyere, mere kompakt sort, som ved 2 m. højde, også kan dyrkes i mindre haver.

Nye sorter som Buddlia davidii ’Ice Chip’, den meget lave og nærmest bunddækkende sort, ‘Miss Molly’ og ‘Flutterby’ er på vej, og kommer til Danmark i løbet af 1-2 år. Disse nye sorter udmærker sig samtidigt ved at være sterile, og kan derfor ikke så sig selv.

Sambucus nigra 'Black Lace'

Sambucus nigra ‘Black Lace’

Sambucus nigra ‘Laciniata’, fligetbladet hyld, er pryd og nytte i en busk.

Hyldebær (Sambucus nigra) vokser vildt i mange områder i Danmark. Jeg husker at samle bær med mine bedsteforældre som barn, som vi derefter tog hjem og lavede til saft og grød. De store og mange klynger af blomster, er en værdifuld fødekilde for sommerfugle og andre vilde dyr i skoven. Men der er nogle virkelig fremragende dekorative sorter, som fortjener en plads i vore haver. Sorten ’Aurea Lona’ vil lyse op ved grænsen i sol eller delvis skygge. Koniske klynger af cremet gule blomster i midten af foråret er efterfulgt af blanke, lyse sorte frugter, mens de gyldne blade giver mere og mere lys, ligesom sæsonen skrider frem.

To mørkbladede sorter er ‘Black Beauty’, og ’Black Lace’ er to sorter, som med sine mørkerøde blade, vil være en dramatisk kontrastplante mange haver. De overdænges af duftende, skummende lyserøde blomster, der tiltrækker sommerfugle og bier som magneter. For dem der bor på landet, er den virkelig gode nyhed, at hjorte ikke kan lide dem! Hvor mange flere undskyldninger har du brug for at samle en op fra børnehaven? Hyldebær kan vokse frit, og blive til meget store buske, eller de kan nemt holdes nede til den ønskede størrelse.

Solhat (Echinacea) blomstrer fra midsommer, og er en favorit af de røde admiral sommerfugle. Disse gammeldags stauder er nemme at

Echinacea purpurea 'Magnus'

Solhat tiltrækker mange sommerfugle, her er det sorten ‘Magnus’

dyrke, tørke tolerant og også hjorte resistente. De giver afskårne blomster til hjemmet, nektar til sommerfuglene og frø til fuglene. Du får stor værdi for en investering på ca. kr. 40,00. De findes i nuancer fra lyse pasteller til prangende neon, så du kan sikkert finde en der passer til dit farveskema.

Lantana er herhjemme kun til rådighed som etårige sommerblomster, kan dog med succes overvintre inde i stuen. I udseende ligner de Verbena (de tilhører samme familie) med mange hoveder i klynger og farvestrålende blomster. Jeg bruger dem meget i ampler og især som sorten »Dallas Red ‘, som har bi-farvede blomster i rød og gul. Lantana trives i varme, tørre forhold.

Sommerfugl på Lantana 'Dallas Red'

Hvilket er mest farverig – den smukke “Dallas red” Lantana eller sommerfuglen?

Det kan være det indlysende, men hvis du ønsker sommerfugle du nødt til at acceptere tilstedeværelsen af nogle få larver, som igen kan betyde en krænkning af dine haveregler og acceptere et par bespiste blade. For at holde den nødvendige livscyklus, er det fuldstændig nødvendigt, at disse smukke sommerfugle, lægger æg på en værtsplante, som derefter vil give mad til larverne.

 

 

 

dendanskenatur.dk kan du købe en sommerfuglehytte

Læs meget mere om sommerfugle her:

Danmarks insekter

Danske sommerfugle