Spis din bunddække

Bjergte

Sommeren står for døren, og du husker sikkert stadig sidste sommers arbejde i haven: nogle perioder var så tørre at planter nærmest stod og sov for at holde sig i live, andre perioder var så våde at ukrudt nærmest sprang op af jorden uden du havde chance for at følge med til at fjerne det. Jeg vil sige, at I begge tilfælde vil et effektivt bunddække hjælpe dig. Bunddække har mange gode egenskaber og to af dem er: de giver skygge på jorden og forhindrer derved udtørring, skyggen forhindrer også nyspiret ukrudt i at vokse op og skæmme billedet.

De bedste bunddække planter hårdføre og hurtigt voksende, de ideelle planter vil have tætte rodsystemer, der sikrer, at jordbunden forbliver tæt, selv når en ubehagelig kold tid ankommer. Der findes et meget stort sortiment af stauder og stedsegrønne buske, der er bunddækkende. Der er så stort et udvalg, at vi godt kan tillade os at stille lidt flere krav til bunddækkeplanterne. Et af disse krav kunne være at bunddækkeplanterne skal være spiselige eller give spiselige frugter! Netop disse krav vil jeg hjælpe dig med at få opfyldt her:

Mynte

Mynte planter er et stort og spiseligt bunddække til lysere områder, især dem, der har tendens til at forblive mere fugtige end andre dele af haven. Mynte kan spredes hurtigt, hvilket både kan være en velsignelse (for hurtigt at dække større områder) og en forbandelse (det kan invadere andre bede), og er forholdsvis let at udbrede gennem stiklinger eller bare ved at dele de planter, du eller din nabo allerede har i jorden. Der er en række forskellige smagsoplevelser af mynte, fra pebermynte til spearmint til chokolade eller ananasmynte, som alle kan bruges som en kulinarisk urt eller til te.

Mynte har sin styrke som bunddække, og der er adskillige sorter, der er specifikt egnet til at vokse i mildt vejr og i vores skiftende klima. De dufter godt, og de kan bruges til te eller mad eller i en god drink. De spreder sig hurtigt, er friske og frodige at se på, samtidigt med at de vil udføre alle de nødvendige opgaver som en bunddækkeplante skal. Du kan høste blade uden at skære alle stænglerne og se, at planterne sender nye blade ud. På denne måde forstyrrer du ikke den voksende plante.

Krybende timian

Sammen med at være en fantastisk kulinarisk urt, er timian et fremragende spiseligt bunddække, der også kan tåle en let fodtrafik, så de egner sig til at vokse på eller nær have stier. Mange timianvarianter har en mere en opretstående vækst, men de lavtvoksende “krybende” sorter er mere velegnet til bunddække formål og kan være en dejlig duftende tilføjelse til haven. Ligesom mynte kan timian let formeres gennem stiklinger eller ved at dele etablerede planter.

Timian er let at dyrke, de er alsidige i deres anvendelse i mange retter. De krybende sorter giver et temmelig holdbart urteagtigt bunddækkende lag og er et godt valg, til at plante langs en sti, da de tåler periodisk fodtrafik. Det er effektive bunddækkeplanter, fordi de kryber gennem udløbere. Dette betyder, at de ikke vil vokse højt, men i stedet sprede sig bredt gennem de omkringliggende områder. De giver en tæt og effektivt bunddække, og spreder sig ikke så hurtigt at de vil blive et problem i din have.

Skovjordbær

Bærrene af alpine jordbær er utroligt duftende og smagfulde, men fordi de også er ganske små, er de ikke en stor frugtafgrøde alene (du bliver nødt til at dyrke standard jordbær for at få nok frugt til at lave et måltid). Skovjordbær er et effektivt bunddække, der spreder sig flittigt. De skal luges lidt de første år, da der slipper lidt lys imellem bladene indtil de er etableret. Men når de først er etableret, giver de et flot, frodigt, og rigt blomstrende bunddække, der jo samtidigt giver spiselige bær. Skovjordbær kan dyrkes fra frø eller ved at dele en etableret plante i to eller flere stykker.

Der findes flere sorter på markedet, nogle vokser hurtigere med udløbere end andre, så er pladsen trang, bør du vælde dem der vokser stødt og roligt frem for dem der vokser hurtigt ved udløbere.

Du kan købe dem her

Krybende rosmarin

Rosmarin er en anden populær kulinarisk urt, men mange af sorterne af rosmarin har en opretstående vækst, som ikke egner sig til at blive brugt som bunddækkende plante. De krybende sorter kan imidlertid være en fremragende tilføjelse til dine bede, og fordi de er tørketolerante og stedsegrønne, tilbyder et par fordele i forhold til andre bunddækkeplanter, især i tørre områder i haven. Krybende rosmarin vokser bedst i fuld sol og kan formeres gennem stiklinger eller ved at dele en etableret plante.

Ikke kun er rosmarin en lækker smag til brød, drikkevarer og kød, det er en usædvanligt hårdfør mulighed som en bunddækkende plante, og da den er stedsegrøn, vil den pryde i haven, også om vinteren. Denne plante fungerer bedst i dine varmeste og mest solrige bede, trives faktisk dårligt i skyggefulde bede.

Rosmarin findes i mange sorter, de fleste er i buskform, så se nøje efter, for at sørge for, at du får den krybende rosmarin, hvis du vil have den til at sprede sig over den disponible plads.

Bjergte

Bjergte er sandsynligvis mere kendt som en smag end som en jorddækkende plante, men både bladene og de røde bær er spiselige og har en unik smag, der kan føjes til te eller madretter. Bjergte foretrækker en lysere placering, såsom under træer, og vokser lidt langsommere end andre bunddækkeplanter. Denne stedsegrønne plante kan formeres ved frø, stiklinger eller opdeling af etablerede beplantninger. Frugterne af Bjergte er spiselige med en smag af mildt sød mynte, uden dog at forveksle. Både bladene og grenene kan blive til fin urtete ved normal tørring og infusionsproces. For at bladene skal give betydelige mængder af deres essentielle olie, skal de fermenteres i mindst tre dage. Ekstrakt fra Bjergte kan bruges til te, slik og bruges undertiden også i medicin og tyggegummi.

Du kan købe dem her

Oregano

En anden populær kulinarisk urt, der kan bruges som spiseligt bunddække, er oregano, som også er i myntefamilien, og undertiden kendt som vild merian. Oregano er temmelig tørketolerant, foretrækker fuld sol og godt drænet jord, og er en af ​​de planter, der virkelig ikke kan lide at forblive for fugtig. Planten reagerer godt på at blive klippet tilbage for at bevare en lavere og mere busket vækst og kan høstes ret ofte for dens duftende blade (som også kan tørres for en stærkere smag eller for langtidsopbevaring). Oregano, der findes i en række forskellige smagsvarianter, kan formeres ved frø, stiklinger eller opdeling.

Oregano er urten, der giver pizza sin signatur skarpe smag, mens Meriam, en nær slægtning fra den samme myntefamilie af planter, ser meget ens ud og kan vokse i nogle af de samme områder. Hvad angår hvordan oregano sammenlignes med Meriam, adskiller dens smag sig fra oregano med en slående aroma af en krydret og bitter smag. Meriam har en sødere smag og er mere urteagtig, hvilket betyder, at den ofte bruges i lettere retter som kylling i stedet for oregano-urterne, der er egnet i en robust marinade eller som sagt, på pizza. Hvis du er på udkig efter et spiseligt bunddække, kan du overveje en eller begge af disse muligheder for at tilføje et frisk kick til din madlavning, mens du også dækker og beskytter jorden.

Spiselig Enebær

Mens de fleste ikke spiser meget enebær, har den nogen anvendelser i saucer, urtemedicin, som et krydderi og i ginbaserede cocktails. Det har også en dejlig, krydret duft som fyrretræ, og bærrene giver en rig, lækker tilføjelse til kød. Dyrkning af enebær kan være vanskelig, men når det lykkes, er det en smuk, lav busk med smukke blå bær.

Squash og meloner

Squash og meloner er fremragende bunddække til de store åbne rum. Og det er da også nøglen for disse: De skal kun plantes i store åbne rum, ellers kan de lave mere kaos end gavn for dig i dine bede. De spredte grene er tykke og produktive, hvilket er det, der gør dem så effektive som en jorddækning) og har en tendens til at klatre, så de bør holdes væk fra strukturer, hvor denne egenskab ikke er ønsket.

Ægte fransk syre

Ægte fransk syre (Rumex scutatus) er det, som jeg undertiden kalder denne ualmindelige syre, i modsætning til den almindelige syre eller have syre (Rumex acetosa), der er lettere tilgængelig i havecentre. 

Planten er en lavvoksende hårdfør staude med markante, skjoldformede blade. Et par små planter vil hurtigt vokse til et tæt tæppe, der er mindre end 30 cm høj. I min egen have, hvor jeg plantede ægte fransk syre i et bed, der fik delvis skygge, forblev den under 20 cm høj. Du vil sikkert også komme til at holde af den, fordi der er et lavt vedligeholdelses-niveau, den er ikke så almindeligt, og har en skøn citronsmag, der er meget anderledes end noget andet i min have. Som bunddække forbliver den strålende grøn året rundt, og planterne kan løftes og deles og genplantes andre steder, når du har brug for at udfylde noget plads i dine bede.

Allåkerbær

Rubus stellarcticus ‘Beta’, ’Linda’ og ’Anna’ Allåkerbær, eller Arktiske hindbær er usædvanlige nye sorter, der er udviklet i Sverige. De bliver kun 20-30 cm høje og laver en tæt måtte af blade og en smuk og spiselig bunddække. I det sene forår vises violette blomster, der senere forvandles til søde, røde hindbærfrugter i midten af ​​sommeren. Frugterne er omtrent på størrelse med et lille hindbær og hver plante kan producere op til et kilo modne bær. I efteråret ændrer det grønne løv sig til farverigt rød og burgunder. Planterne visner tilbage til jorden om vinteren og vokser frem igen om foråret. Der er ikke brug for en årlig beskæring, så disse planter kræver mindre arbejde end almindelige hindbær. Arktiske hindbær har brug for en krydsbestøvning for at sætte frugt. Vi sælger i pakker med 6 stk. med mindst 2 sorter.

Du kan købe dem her