Storfrugtede blåbær

Vaccinium 'Bluecrop'

 

Vaccinium blomster

Det er ikke kun frugterne der er skønne på blåbærbuskene. Mange planter dem udelukkende for blomsternes skyld

Når det drejer sig om at dyrke storfrugtede blåbær buske, bliver de fleste mennesker usikre, da de opfatte blåbær som vanskelige at dyrke. Tværtimod, så er blåbær forholdsvis nemme at dyrke og vedligeholde, med de rette betingelser. For optimal frugtproduktion, bør du have følgende tips i tankerne:

Vælg den rigtige sort

Der er mange sorter af blåbær buske at vælge imellem, og forskellene er ikke altid at få øje på. Vigtigst er det også at du planter forskellige sorter, så du er sikker på at få planterne bestøvet. Her er nogle at de bedste sorter på markedet herhjemme:

 • Blåbær ’Bluecrop’
 • Blåbær ’Duke’
 • Blåbær ’Elizabeth’
 • Blåbær ’Goldtraube 71’
 • Blåbær ’Hardyblue’
 • Blåbær ’Hortblue Poppins’
 • Blåbær ’Reka’

Fælles for dem:

 • De har en meget aromatisk sød syrlig smag
 • Meget fast saftigt med tynd skræl.
 • Store fine fladrunde bær
 • Plukketid og modningstid er medio juli – medio August
 • Gamle bærende grene bør skæres væk efter ca 4år.

 

Start med den rette jordens pH

Blåbær foretrækker en usædvanlig sur jord i forhold til mange andre frugter, surhedsgraden bør være på 4,5 – 5,5. Mange mennesker bruger Svovl til at ændre surhedsgraden i deres jord, hvilket gør den ideel til blåbær buske. Hvis du har haft problemer med dine blåbær buske, er det muligt at pH-værdien er for høj. Lav en PH-test, for at fastslå behovene i netop din jord. Mere heråm længere nede.

Hold jorden fugtig

Blåbærbuske har overfladiske rodsystem, og mens de foretrækker en veldrænet jord, kan de lide at jorden omkring dem holdes fugtig. Barkflis kan hjælpe med til at holde overfladen fugtig.

Jo mere sol, jo bedre

Blåbær elsker al den sol de kan få. Plant buske i fuld sol for de bedste resultater. Solen er med til at fremme modningen, og til at give mere smag i frugterne.

Brug barkflis

Dæk jorden omkring dine blåbær buske med barkflis, det giver flere fordele. Ikke alene vil det holde jorden fugtig, men det hjælper også af hindre ukrudt i at vokse og konkurrere med dine blåbær buske. 10 cm barkflis kan gøre underværker!

Har du disse enkle tips i tankerne vil det helt sikkert hjælpe dig til at få succes med dine blåbær buske, så du bedst muligt udbytte af denne smukke, nyttige og særdeles sunde plante.

Start med den rette jordens pH

Tiden til at blåbær buskene skal høstes er over os, og mange vil i den kommende tid tage i havecentret og købe blåbærbuske til sin have. Så det må være tid til at at lære lidt mere om vigtigheden af jordens pH for sunde blåbær.

Blåbær buske kan være en rigeligt flittig bærer. Men det helt optimale udbytte kan være svært at opnå, hvis man ikke ved, hvad de har brug for. Blåbær buske er forholdsvis nemme at dyrke og pleje, hvis deres jord er på det rigtige pH (surhedsgrad).

At sikres jordens pH ordentligt er afgørende for sundheden hos blåbær buske. Mens de fleste frugter foretrækker en let sur jord, skal blåbær buske, have en meget lavere pH. Selv naturligt sure jorde, kan til tider, kræver yderligere tilsætning af f.eks. svovl for at planter som blåbær og rhododendron trives optimalt.

Tag pH test

Blåbær buske vil vise tegn på lidelse, hvis deres pH ikke er surt nok. Der kan dog også være andre grunde til, at blåbær vil vise nød, så det er vigtigt at foretage en pH test, før eventuelle justeringer foretages, så eventuelle ukendte eksisterende problemer ikke forværres. Du kan tage en pH test med et standard pH test sæt, købt i de fleste havecentre.

Sænk jordens pH med svovl

Når du har bestemt at du skal sænke din jords pH, kan du ændre den med svovl. Svovl arbejder med jorden for at sænke jordens pH-værdi, hvilket skaber en mere sur jord, ideel til at give blåbær buskene de nødvendige vækstbetingelser for at trives optimalt.

Svovl kan købes i de fleste havecentre og byggemarkeder. Svovlsur ammoniak N fra Bayergarden eller Møllerens Svovlsur ammoniak er to gode midler til formålet.