Stråleplet

Stråleplet på paradisæbler

Stråleplet rammer især planter i rosenfamilien. Her er roser, æbler, pærer, tjørn m.fl. Det kan være meget vanskelig at slippe af med, hvis man først har fået det ind i haven.

Symptomerne er til at få øje på.  Der er masser af runde sorte pletter, der tit er ujævne i kanterne. De varierer meget i størrelsen, helt fra en mm til 1 cm store pletter. Svampesygdommen bevirker at bladene hurtigt bliver gullige, og de falder af. Er angrebet meget kraftigt, kan planten miste alle bladene inden sommeren er ovre.

De fleste planter kan godt tåle et kraftigt angreb et enkelt år. Men tager man ikke sine forholdsregler året efter, vil de ogte tage så meget skade at de dør. Strålplet spredes med vandstænk når man vander eller når det regner. Af samme grund, ses sygdommen mest i eller efter fugtige perioder og i efteråret hvor det regner mest.

Da svampen overvintrer i nedfaldne blade, er den vigtigste forebyggende opgave, at fjerne alle nedfaldne blade. Bedst at fjerne dem løbende, men vær ekstra grundig inden vinteren sætter ind.

Stråleplet på paradisæbler

Det er ikke en rar følelse, når ens træe begynder at smide bladene allerede i Juni

Som hovedregel, er sunde og velnærede planter mere modstandsdygtige over for et insekt- eller sygdomsangreb. Det gælder også her. Selv sunde planter kan dog ikke modstå smitte, men de kan bedre tåle et kraftigt angreb, og kommer sig bedre efter evt. behandling.

Kemisk bekæmpelse kan foretages med Baymat Ultra fra bayergarden.dk