Strandhave

Strandhave plante
Strandhave

Havets og planternes lyde får en til at glemme hverdagens stres og jag. Bring det ind i haven.

Der er ikke noget som at være ved havet. Mange af os har tilbragt nogle gode dage eller uger ved stranden, og længdes allerede tilbage. Stress synes at blive fejet væk med havets brise, og tiden går i et langsommere tempo og giver os mulighed for at nyde den bog vi længe har villet læse. Pludselig virker det at sidde som en aktivitet, snarere end som en luksus, og intet synes helt så vigtigt som det gjorde før.

Vi er ikke alle så heldige at have en grund med strandret, men alligevel er der måder at bringe den ubekymrede ‘strand stil’ ind i haven.

Jeg foreslår ikke at du skal have flere lastbilfulde sand dumpet i din have og skabe klitter og klitgryder i haven, ej heller at du skal fylde haven med en bunker af maritimt tilbehør – fiskenet som hegn eller Geranium fyldte robåde i bedene. (Men omvendt, hvis du kan lide de ting, så go for it! Det er blot ikke lige min stil).

Hent inspiration i naturen. Det behøver ikke at forandres, det er simpelt og smukt i sig selv.

Strandsti i haven

Denne sti blev skabt ved at fylde en 20 cm dyb rende med sand – sværere behøver det ikke være.

Jeg elsker de strande, hvor man nærmer sig langs en sandet sti, drejer om det sidste hjørne og pludselig kommer på tværs af et ekspansivt blik, der er ved at tage pusten fra en. Genskab den sti med skærver – knust granit er at foretrække, ellers stenmel (der faktisk også er knust granit, blog meget mere knust). Hvis stien fører gennem et stærkt beplantet areal, kan simpel træflis, eller en sti bygget op af terrassebrædder bruges. Opret en følelse af forventning og sørg for at der skal rundes en stor busk eller andet uigennemsigtigt en gang eller to på vejen.

Plantevalget

Natur inspirerede havedesign behøver ikke at indeholde de eksakt samme plantearter som i naturen. Vigtigst er form, stil og farver.

Tænk, hvad der vokser naturligt i de forblæste steder med hurtigt drænende jord – det vil give dig nogle ideer til, hvad der vil se “rigtigt ud”. Græs er et nemt valg, og hejregræs Stipa tenuissima har den perfekte højde og form, til at understøtte denne strand, den er bare 50 cm høj og bred. Den trives i fuld sol og behøver ikke en humusrig jord. En noget højere og mere ret opretstående plante er Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ Rørhvene. Den er robust nok til at modstå kraftige vinde alligevel bevæger sig pænt i brisen, hviskende ligesom marehalmen i klitterne.

Strandhavens planter.

Strandhavens planter. Her Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ med til at give lidt strandstemning på terrassen

For at føje blomster til denne strandhave, kan du f.eks. overveje: den lavt voksende pink blomstrende Dianthus gra. ‘Firewitch’, nellike, den sparsommelige Armeria mar. ’Ardens’, engelsk græs, den friske Erigeron hybr. ’Sommerneuschnee’, bakkestjerne. Disse planter ser perfekt ud i en strandhave. Høje stauder kan f.eks. være Perovskia atriplicifolia ’Blue Spire’, russisk Salvie eller Nepeta faa. ’Blue Wonder’, katteurt, Crocosmia hybr. ’Lucifer’, montbretia. Skulpturelle former for fyr kan også se passes ind i anlægget, og de er jo også hjemmehørende i mange kystregioner.

Hvis din have er skyggefuld, så fortvivl ikke. Mange strande er nået efter første at gå gennem en skyggefuld skov, især på østkysten. Vilde blomstrende planter som Rosa pimpinellifolia, klitrose og Holodiscus discolor, amerikansk spiraea eller Carex oshimensis, grønbladet star, som kan erstatte mere sol krævende græsser.

Hvis din jord synes uegnede, kan du altid bruge containere til at oprette din strand haven. Brug brede, lave plantageejere i neutrale farver for at holde fokus på planterne. Tilføjelse af ekstra perlite til mix og / eller ved hjælp af en indstøbning medium, som er lavt organisk indhold vil gøre dig i stand til at dyrke de planter, som foretrækker hurtige dræning, lave fødselstal jord.

Sten, klipper og småsten

Et par velplacerede kampesten kan virkelig gøre underværker i designet af strandhaven, især hvis der er et par planter, der ligesom står i læ, op ad dem. Arranger havsten og små sten rundt om de store kampesten, så det ser ud til at en erosion har bragt dem der, med de mindste sten flydende oven på de lidt større for at opnå et mere naturligt look.

Placering

Jeg håber at dette har givet dig et par ideer og blod på tanden til selv af eksperimentere med designet. Når du går i gang, så lad ikke placeringen være et antiklimaks! En åben område med lang udsigt er naturligvis ideel, men ikke altid muligt, så fokuserer på at holde placeringen enkel. Husk, at naturen er vores inspiration og stranden er ikke et palet af farverige blomster. Hold siddeområde overskueligt med minimal beplantning bestående af kun en eller to arter. Tilføj havting – forvitrede møbler eller simple lærreds liggestole vil se perfekte ud. Er der plads på stranden, kan du med nogle få kampesten, lave en simpel bålplads til at varme dig ved på de lange aftener på ”stranden”

Strandhavens plantevalg

Strandhavens plantevalg må gerne indeholde blomstrende planter. Det skal blot ikke være alt for spraglet i sit udtryk.