Succes med Dahlia

DahliaGerrieHoek
Dahlia sti

Dahlia er noget af det mest taknemmelige og blomsterrige man kan have.

Den rigtige vokseplads. Dahlia behøver en solrig vokseplads for at trives. En plads, der får mindst 8 timers direkte sol dagligt, er ønskeligt. Morgensol er at foretrække frem for den varme eftermiddagssol. Planter du Dahlia på skyggefulde steder vil planterne blive høje og tynde, og blomsterne vil være få og med svage hoveder.

Den rigtige jord. Forbered jorden et par uger før plantning. Bedene skal være veldrænede og ligge på et åbent, solrig sted. Brug en god naturgødning, jeg kan anbefale Animix Havegødning fra Bayer Garden,  eller en kunstgødning NPK 7-2-8, her kan jeg anbefale To i en gødning fra Kongerslen-Kalk , spred det ud over bedet og vend det ned i jorden. Hvis du har en fed jord, bland sand eller sphagnum I for at løsne jordstrukturen og gøre den mere drænende. Benmel er godt at tilføre ved plantning. Bland en lille håndfuld i jorden du lægger over knolden ved plantning.

Plantning af Dahlia. Jorden skal være varm og veldrænet ved plantning. Brug ikke barkflis til at dække jorden under Dahlia. Barkflis tillader ikke solen at varme jorden ordentligt op, så Dahliaerne kan spirer som de skal. Desuden, gør barkflis også jorden sur, hvilket er skadeligt for Dahlia. Læg knoldene lodret I en dybde på 12-15 cm, med 40-50 cm mellemrum.

Opbinding af dine Dahlia. Hvis du planter høje Dahlia, skal de på sigt støttes. Så kan det være en god idé at sætte plantestokke, eller Staudeholdere, som set i “Tinas verden”, i inden knoldene tildækkes. Derved undgår det at skade knoldene ved at stikke plantestokkene ned bagefter.

Bind Dahliaerne op efterhånden som de gror. Vent ikke til de eventuelt begynder at vælte.

Indtil spiring og vækst. Vand ikke knoldene før 3-4 uger efter plantning. Jorden indeholder fugtighed nok til at knoldene kan begynde at spire og danne rødder der selv skal søge efter vand. HUSK, det er lettere at overvande end at undervande! Overvanding kan resultere i rådsvamp.

Hvis der kommer tegn på nattefrost efter at de nye skud er kommet op af jorden, anbefaler vi at du dækker dem, eventuelt med grangrene, i kølige nætter. Dahlia tåler ikke frost!

Når Dahlia skal vandes. De fleste voksesteder får regn nok til at knoldene kan starte deres vækst. Vi anbefaler ikke at man starter med

Dahlia knold

Ja, hvem skulle tro at denne Dahlia knold kan blive en prægtig plante på 150 cm på et år, og blomstre lige fra midt sommer til frosten sætter ind.

at vande før skuddene er over jorden. Når planterne er godt i gang, kan en dyb gennemvanding en eller to gange ugentligt i de varme perioder kan være nødvendig.

HUSK at korrekt vanding forbedrer blomstringen væsentligt og igen at hyppigste årsag til plantedød er overvanding.

Gødskning. En anden af de hyppigste fejl man gør ved Dahlia, er at overgødske dem. Man kan elske dem ihjel! Høj nitrogen gødning, såsom champignon kompost, fiske gødning og vand med høj nitrogen indhold bør undgås. Det medfører svage stammer, små eller ingen blomster og knolde der rådner eller svinder ind under vinter opbevaring.

Jeg anbefaler et højt kalium- og fosforindhold i den gødning der bør bruges. Eks. Animix Havegødning fra Bayer Garden,  eller en kunstgødning NPK 7-2-8, her kan jeg anbefale To i en gødning fra Kongerslen-Kalk.

Gødskning bør foretages ca. 6 uger efter plantning og gentages 6 uger derefter. Følg anvisningerne på pakkerne.

Bunddække og ukrudt. Bruger du bunddække planter under dine Dahlia, ska du være ekstra opmærksom på vanding og gødskning, da bunddækkeplanterne jo også burger af det. Dine Dahlia har bedst af at være uden bunddække og ukrudt.

Der findes mange udbydere af Dahlia knolde. Jeg vil anbefale at du handler hos en fagmand. Jeg har gode erfarringer med Blomsterliv.dk