Træagtige stiklinger

Der er talrige løvfældende og stedsegrønne buske, herunder roser og bærfrugt, som man kan formere ved træagtige stiklinger. Disse er bl.a. Liguster (Ligustrum),Kornel (Cornus), Uægte Jasmin (Philadelphus), Fjeldribs og Blobribes (Ribes) og Vårgul (Forsythia) m.fl. Træagtige stiklinger er den letteste metode til at opformere disse buske.

Træagtige stiklinger laves, når planten er i hvile, efter løvfald, og om vinteren, men undgå perioder med hård frost.

Tag stiklingerne

Vælg kraftige sunde skud, der er dannet i indeværende år. Klip stærke, sunde skud omkring 23-30cm lang. Trim bunden af skuddet lige under en knop og trim toppen lige over en knop, fjern den bløde top, hvis der er en. Nogle arter sætter bedst rod, hvis det nederste snit behandles med hormon i pulver- eller flydende form.

Sæt stiklingerne, med to tredjedele af deres højde i en V-formet grøft. Lav renden ved at stikke en spade i jorden og derefter skubbe den fremad. Fyld grøften med sadblandet spagnum eller sandblandet kompost. Tryk jorden godt til med foden, for at sikre at der ikke er luftlommer omkring stiklingen. Stiklingerne vil have rødder og være klar til at plante ud, det efterfølgende efterår.

Du kan fremme processen noget, hvis du laver en ramme omkring stiklingebedet, med plastik over, en såkaldt mistbænk. Lær her, at lave den selv Hold øje med plastiklåget, hvis der ikke er dug under plastiken, er der stor sandsynlighed for at bedet mangler vand.

En tro kopi

I modsætning til frøformering, der ikke nødvendigvis vil ligne moderen, er træagtige stiklinger er en billig og relativt let metode til at lave en nøjagtig kopi af en ønsket plante som f.eks. solbær eller stikkelsbær plante. En vellykket stiklinge formering kan give dig en tro kopi af det perfekte eksemplar, som du har set hos naboen!.

Denne metode til formering er ideel til stikkelsbær, og alle de ribs, rød, hvid og blomstrende Ribes, vårgul ( Forsythia),  sommerfuglebusk (Buddleia), pil (Salix), hyldebær (Sambucus), dværgmispel (Cotoneaster), kornel (Cornus), Spirea samt nogle duftsnebolde buske (Viburnum), nogle rosen og mange andre blomstrende buske.

Men som den nye plante er, en klon af den oprindelige plante, den har de samme styrker som moderplanten, og den vil også have de samme svagheder. På grund af dette faktum skal du være forsigtig med ikke at tage stiklinger fra syge planter.

Trin for trin

Du vil kræve en stærk og sund moderplante, en skarp beskærersaks, gerne roddanner pulver(hormon), et par skovle sand og spagnum/kompost), og en plads i delvis skygge.

  1. For at starte skal du tage en række stiklinger omkring 23-30 cm lange, fra skud produceret i år. Bunden af stiklingen, skal være et lige snit på tværs, lige under et blad eller knop.
  1. Derefter klippes toppen af stiklingen, med et snit, skrånende væk fra en knop. Fjerne eventuelle torne og blade.
  1. Stikkelsbær og ribs skal dyrkes på et “ben”, så for disse stiklinger du bør afskære alle undtagen de tre øverste knopper. Dette forhindrer skud i at vokse nær eller under jordoverfladen. For alle andre hårdttræ stiklinger er det tilrådeligt at lade alle knopper være på.
  1. Lav en grøft i din havejord ca 15cm dyb på en plads i delvis skygge. Sikre at den ene side af renden er lodret lige og placere evt. et tyndt lag af groft sand i bunden.
  1. Dyp bunden af hver stikling i rodedanner pulver (hormon) placer den i grøften med støtte mod den lodrette side. Fordel stiklingerne med 15 cm afstand fra hinanden; Jeg vil foreslå at sætte ti stiklinger at sikre, at du får mindst en levedygtig plante.
  1. Fyld grøften med sandblandet spagnum eller sandblandet kompost og tryk jorden godt til, inden du slutter af med at vande kraftigt.

Rigtig god fornøjelse