Vildskud på frugttræer

Æbletræ

 

Vildskud ved klippet top

Når et topskud klippes over, kommer der altid vildskud

Vildskud, eller grene der skyder op forkert på et træ. Disse skud kan være ødelæggende og skæmmende på et træ. De kan være fra grundstammen af et podet træ eller busk og er ofte forårsaget af forkert pleje. Det kan også være mængder af grene der kommer på utilsigtede steder på et træet, oftest på grund af forkert beskæring eller skader på et træ.

Når du ønsker at plante podede frugttræer og podede frugtbuske, bør du overveje, hvad der gror bedst på det aktuelle sted. Næringsstoffer, solskin, korrekt vanding og beskæring og ikke mindst korrekt plantning, kan hjælpe med til at undgå rodskud.

Stress
Frugttræer plantet for tæt sammen, forsømte træer og træer, der lider af andre stressfaktorer, kan give en eller mange vildskud. Et belastet træ, overladt til sig selv, vil sende vildskud i et forsøg på at overleve. Disse kan begynde som små skud, der stikker ud fra grundstammen, hvis blade eller form slet ikke ligner den øverste del af træet. Dyr der tygger på træerne, laver afføring/gødning i for store mængder eller forårsager et utilsigtet sår på træet, kan fremtvinge vildskud

Styning
En meget forældet teknik, styning, der blev gjort for at levere foder eller brænde i mange lande, især hvor der var mangel på træer. Det bruges stadig i nogle tilfælde på nogle træarter, hvor man ønsker træer med knudret ende grene. Kapning af træets top, eller massiv beskæring vil ofte resultere i et udbrud af vildskud. De vil skyde op langs hele stammen og ud på grenene. Træer der bliver stynet, har meget svært ved at komme sig over det, og starte igen med at producere frugt. En primær regel, når du skal beskære, er aldrig at fjerne mere end én fjerdedel af træet, og med frugttræer især, vil korrekt beskæring hjælpe med til at træet kommer at give godt.

Forkert Beskæring
Andre typer forkert beskæring kan opstå, når folk forsøger at dyrke frugttræer uden at lære om den grundlæggende pleje. I første

Beskær rigtigt, så kan træet forblive sundt

Beskær rigtigt, så kan træet forblive sundt og uden sygdomme.

omgang, når træerne er unge, kan en begrænset beskæring være nødvendig. Man kan godt forme sit træ, men hvis lederen / stammen beskæres, eller hvis krydsende grene ikke blev skåret af i tide, kan vildskud let opstå. Dårlig beskæring, eller at lade et træ blive for gammelt, før beskæring overhovedet, kan skabe varige problemer.

Korrekt pleje
Unge træer kræver en del sol, næringsrig jordblanding i en passende sammensætning, og rigtige vandings forhold. Kompost vil gøre en stor forskel for frugttræer, de vil vokse bedre, og være mere modstandsdygtige overfor sygdomme og angreb af skadedyr. Beskær korrekt fra begyndelsen. Begynd med at studere formen på træet og fjern grene der vokser ind mod midten af træer og grene der krydser hinanden for tæt. Løbende beskæring, igennem vækstsæsonen, kan være minimal eller slet ikke. Men en årlig gennemgang af træets krone kan være givet godt ud, i forhold til hvor stor en høst man opnår derved.

Frugttræ uden topskud

Frugttræ uden topskud, så kan du nå alle frugter fra jorden, og solen kan ramme alle grene.