Gødning, organisk eller kunstig

Nu er det snart tid til at give dine planter gødning, så de kan vokse og trives bedre.

Ingen er vist i tvivl om vigtigheden i at gøde, tvivlen kommer først når man står i butikken og ser det store udvalg. Men tænker du bare lidt på naturen, er valget ikke så svært endda.

Gødning deles op i to hovedgrupper:

organisk gødning

organisk gødning

Organisk gødning

Organisk gødning indeholder naturens egne næringsstoffer, også NPK næringsstofferne. Det stammer fra planter og dyr, og kan f.eks. være staldgødning fra køer eller høns eller gødning der er fremstillet af tang, tørret dyreblod, fisk eller kød og benmel. Organiske gødninger findes både som komposteret gødning og plantedele og som industrielt fremstillet gødningspiller eller flydende gødning.

Lave eventuelt din egen organiske gødning, ved at kompostere blade, grene, ukrudt, grønt fra husholdningen. Se mere her https://havetips.dk/kompost/

Hvorfor gøde

Når man gøder, bør du gøre det i to tempi: Først skal du lave en grundgødskning, som kan være en kalkning, der sikre optimal pH for planterne eller for græsset, og gødning, der sikrer de optimale forhold for det du ønsker skal gødes. Så bør du lave en eftergødskning, der skal sikre, at pH holdes stabil og tilfører gødning i takt med, at det bruges af planterne eller græsset.

Hvis du gøder med en naturgødning, bliver den løbende nedbrudt, så de indbyggede næringsstoffer frigives. Hvis du gøder med en kunstgødning, frigives næringsstofferne straks når det regner.

Læs mere om organisk gødning fra ECOstyle A/S her:

http://ecostyle.dk/organisk-goedning

 

Kunstig fremstillet gødning

Kunstig fremstillet gødning

Kunstgødning
Kunstgødning der er kemisk fremstillet. Det kan tilberedes så det består af lige nøjagtigt de næringsstoffer, som specifikke plantegrupper har brug for på de forskellige årstider. I handlen er det mest blandingsgødninger af NPK-gødninger man ser. De er en blanding af de tre mest nødvendige næringsstoffer:

  • N = kvælstof, der forbedrer hele plantens vækst.
  • P = fosfor, der forbedrer plantens energiomsætning.
  • K = kalium, der er medvirkende til at forbedrer plantens vækst og modstandsdygtighed over for sygdomme.

Blandingsforholdet er forskelligt i forskellige slags kunstgødninger. Hvis der på pakken med gødning står 14-3-15, betyder det, at gødningen består af 14 dele kvælstof, 3 dele fosfor og 15 dele kalium.

Nogle NPK-blandingsgødninger kan indeholde micro næringsstoffer, der også er vigtige, men kun i meget små mængder f.eks. magnesium, calcium, svovl, jern, mangan og kobber.

Læs mere om kunstig fremstillet gødning her:

http://da.wikipedia.org/wiki/Kunstg%C3%B8dning

Her er nogle af forskellene mellem organisk gødning og kunstig fremstillet gødning:

Kunstig fremstillet gødning Naturgødning
Tilfører kun nogle få næringsstoffer Tilfører alle næringsstoffer
Giver planterne mere modstandskraft
Langtidsvirkende
Forbedrer mikroorganismerne i jorden
Billigt
Jordforbedrende

 

nu skal der gødes

Nu skal der gødes for at få en god høst