Insektvenlig have? – hvis din høst er slået fejl …

bi pollen bestøver insekt venlig vild med vilje

Oplever du problemer med din grøntsagshøst i haven? Er antallet af frugt for småt? Hvis du kan nikke genkendende til problemet med for lille et udbytte i haven, så mangler du højest sandsynligt bestøvere. Uden insekter til at udføre bestøvningen vil mange planter som ellers skulle producere frugter og grøntsager slet ikke leve op til vores ønsker og slå fejl i deres høst. Alle planter behøver bestøvningen for at lave frø – de frø som frugterne dannes rundt om, men nogle gange er det os haveejere selv der står i vejen for at dette kan ske. Vi hindrer simpelthen insekterne i deres vigtige arbejde. Løsningen er en mere insektvenlig have.

Hvad er insektbestøvning?

Mange arter af dyr er en del af bestøvningen, det kan for eksempel være flagermus, fugle og endda forskellige pattedyr, men den mest almindelige bestøver er insekter. Bestøvning fra insekter er det mest afgørende for succes med haven. Bestøvningen er ret simpel. Det handler om at bier, sommerfugle, hvepse osv. flyver fra blomst til blomst efter nektar. Undervejs klistrer pollen fast til deres kroppe og kommer dermed med på rejsen, hvor det blander sig med de andre planter insektet besøger. Dette befrugter planterne og de vil gro frø med frugten rundtom.

Desværre kan der ske meget som forstyrrer denne proces. For meget vind eller for meget regn kan forhindre bestøvere i at nå planten og dens blomster. Derudover kan vi som haveejere også i ønsket om nogle perfekte frugter bruge insektmidler som også holder bierne væk, selvom vi kun ønsker at fjerne dem, som spiser af vores høst. Er du ejer af en altanhave i byen højt oppe, en indendørs vindueskarm eller har du dine tomater i et lukket drivhus, så kan du også afskære muligheden for bestøvning, da bier ganske simpelt ikke når så højt op, kommer indenfor eller for forceret glasset i drivhuset og derfor aldrig når til planterne. Det er kun ca. 10 procent af de planter vi har, der ikke behøver bestøvere, resten af vores planter er afhængige i en eller anden form, nogle af de mest almindelige fødevareplanter er: Tomater, aubergine, bønner, ærter, sommer courgette, peber, meloner, æbler, agurker, ferskner og pærer. Uden bestøvere giver disse planter os intet at spise. 

Tips til at forbedre bestøvningsprocessen i haven

Hvis din høst ikke er som den skal være og du mistænker manglende bestøvning som værende problemet, kommer her nogle ting du kan overveje.

Stop med at bruge insektmidler. Her er det en simpel afgørelse du skal tænke over. Er det bedst med en lille høst, fordi noget må kasseres til gavn for havens andre væsner. Eller foretrækker du slet ikke at få nogen høst? Insektmidler er ikke selektive og fjerner det hele, hvilket koster biodiversitet og bestøvning. Det betyder at din have bliver undtaget økosystemets fordele – og ulemper. 

Invester i drypvanding. Havesprinkleren kan nu pensioneres. Den er mere til glæde for børn og evt. hunde end den er gavnlig for de bestøvende insekter. Havesprinkleren spilder også meget vand, som ikke optages i planten hvor drypvandingen giver større gevinst med hver dråbe. Problemet med de bestøvende insekter og havesprinkleren er, at vi ofte vander morgen og aften, når vandfordampningen er lille, hvilket giver god mening, men planterne bliver gjort utilgængelige for vores insekter, som er mest aktive i dagens ydertimer. Vi skaber vores egne dårlige vejrforhold midt i insekt-myldretiden.

Plant insektvenlige planter i et bed, som er anlagt tæt ved dine frugter eller grøntsager. Bier og sommerfugle vil tiltrækkes af de lækre madpakker i dit bed. Når de alligevel besøger din have, skal de nok hjælpe dig med grøntsagerne også.

Hånd-bestøvning

Hvis dine planter er utilgængelige, vejret er umuligt eller du af en eller anden årsag ikke kan få insekter til dine planter, kan du selv hjælpe bestøvningen på vej. Det tager lidt tid, men er du dedikeret til en høst, er det vejen. Tag en lille malerpensel og hvirvel den rundt i en blomst. Herefter fortsætter du rundt til de andre bloster på de planter du ønsker bestøvet. Præcis ligesom insekterne ville gøre.

Hvis du vil tiltrække bier i din have er det vigtigt at plante noget, du ved de kan lide. Meget gerne tæt på grøntsagerne og gerne med vand tæt på. Et godt tip til et billigt bad til fugle og bier, er en nedgravet murerbalje, fyldt med marksten og med en vandplante eller to til at rense og ilte vandet. Det kan blive grumset, men når det regner vil det øverste vand blive friskt. Bier vil elske dig for det. Hold godt øje med hvad der kommer forbi. Rundt om vandet og tæt på grøntsagerne kan du have disse bivenlige planter, som de elsker: Lavendel, forglem-mig-ej, dahlia, mælkebøtte, valmue, solsikke, kornblomst, katteut, stolt kavaler, frøkenhat, fløjlsblomst, kløverblomst, kalkkarse og hedelyng.

I din bi-have skal du ikke bruge kemikalier, men sørge for der er godt med sol. Bier elsker sol! Brug økologiske haveteknikker og gød med egen kompost – generelt er bivenlige og hjemmehørende planter meget nøjsomme og klarer sig fint i næringsfattig jord. Du kan i mange tilfælde nøjes med, at lade de visne stauder og urter ligge vinteren over og dække jorden samt selvgøde. Sørg for læ til din insektvenlige have. Læs mere om din insekt- og bihave her.