Klar til efteråret

Bliv klar til efteråret

Efterår er for mange af os, at pakke os i et hyggeligt tæppe, med et krus dampende varm chokolade. Men forskans dig ikke indendørs, før du har gået gennem vores tjekliste over væsentlige opgaver i efterårs haven. Når foråret kommer, vil du være glad for du gjorde dette.

Start fra bunden

Få plæneklipperen ud  – Græsset vil vokse mere langsomt fra nu af, og gennem vintermånederne, men det vil ikke stoppe helt. I en regnfuld klima, bringer efteråret ofte øget nedbør, og vandmætning vil gøre græsslåning en udfordring selv inden vinterfrosten sætter ind, så vær på udkig efter en tør dag at afkrydse denne opgave på listen.

Ryd op efter ormene  – Mens orme i sig selv faktisk kan være godt for din have – lufter jorden uden at du behøver at løfte en finger – laver de samtidigt små bunker af jord, som de efterlader på plænen. Har du en tæt, lav klippet plæne, vil du snart begynde at lægge mærke til at disse små jordbunker, dukker op, fra omkring september og frem. Fjernes de ikke, vil de, som vejret bliver vådere, gøre græsplænen til en beskidt affærde at færdes på. Brug en stiv kost til at fjerne dem, og sørg for at vælge en tør dag for at undgå at mudre kost og græsstrå til.

Hold det rent

Gød  – For at opnå en stærkere og sundere græs, der kommer bedre gennem vinteren, er det nu tid til at give din græsplæne et sidste gang gødning. 

Organinsk gødning fra Bakker.com

Ryd op i dit køkkenhave  – Hvis du ikke allerede har, skal du sørge for at eventuelle tiloversblevne afgrøder er fjernet, og al ukrudt er ryddet.

Bring sårbare planter indendørs  – Hvis du har sarte eller halv-hårdføre planter i din have, skal du snart til at overveje hvor og hvordan du vil bringe dem indendøre eller på anden måde sikre dem fra frost. Hvis du bringer planter udefra, ind i hjemmet, så glem ikke at tjekke jorden omhyggeligt for insekter og snegle først!

Fjern det nedfaldne  – Uanset om det er faldet frugt omkring et træ eller løv fra roser, er det nu tid til at fjerne det. Dette vil modvirke sygdom og sikre, at sollyset kan komme igennem til græs eller planter nedenfor. Lad det dog ikke gå til spilde, kom det i din kompostbeholder eller et andet sted i haven, hvor det kan gavne. Husk dog på, at noget nedfaldent frugt kan spire, til nye planter.

Kompostbeholder fra Plantetorvet kompost

Rens dine redskaber  – Det vil holde dem i god stand, og gøre dit arbejde lettere i det nye år. Det samme gælder for skure og drivhuse. Og når vi taler om drivhuse, så glem ikke at give glasset en rengøring – et lag af nedfaldne blade kan gøre en reel forskel for mængden af sollys på planterne der inde.

Planlægning af havearbejdet

Plant blomsterløg  – Foråret kan synes langt væk endnu, men det vil være her, før du ved af det. Så plant de forårs blomstrende løg nu. September/Oktober er det bedste tidspunkt at plante dem.

Se det store sortiment af blomsterløg hos Bakker – blomsterløg

Vande  – Det er nemt at glemme at holde haven vandet, når sommersolen er aftagende, men hvis vejret er stadig tørt, kan din græsplæne og planter stadig være tørstige. Dette gælder især for planter, der vokser i containere. Sikre dig, at de er vandet, så de kan komme stærke og sunde, vinteren i møde.

Store havemøbler  – Det lyder måske indlysende, men du vil blive overrasket over, hvor mange mennesker, der forsømmer dette trin, indtil det er for sent. Overladt til efterårets og vinterens luner, vil parasoller misfarves og grill begynder at ruste. Lider haven af mangel på opbevaringsplads? så overvej at købe beskyttende dækkener, evt. bare noget presenning – det er relativt billige, og en sikker investering.

Billig presenning hos Harald Nyborg

Giv havedammen noget opmærksomhed  – Fjern eventuelle forvoksede planter eller ukrudt, og skimme op nedfaldne blade. Du kunne overveje at sætte et net over havedammen for at holde vandet blad-fri i hele sæsonen.

Læs mere om efterår i havedammen her

Det handler om vedligeholdelse

Reparer hegn  – Det er nemt at fokusere på selve haven, og forsømmer grænsen, hækken eller hegnet. Bliv klar til efterårets blæst, ved at gøre status over dit træhegn. Vær især opmærksom på hegnspæle – hvis du løser potentielle problemer tidligt nok, kan en reparation af en simpel hegnspæl spare dig tid og kræfter på at erstatte et helt panel efter en vinter storm.

Styr på tagrender og afløb  – Øget regn plus nedfaldne blade kan være en opskrift for tilstoppede tagrender og afløb, så gennemgå omhyggeligt dine tagrender og afløb, så de er klar til at modstår den hårde prøvelse i efteråret.

Se en smart tagrende rense robot her

Fyld dine fugle foderautomater  – I efteråret, vil vores bevingede venner begynder at finde naturlige fødekilder mindre nærende. Giv dem et næringsrigtigt tilskud, og du kan være sikker på at fuglene kigge forbi, hvilket bringer en byge af farve og liv til din have godt ind i vinteren og videre i foråret.

Nu kan du sikre dig, at du har et hyggeligt og varmt tæppe, så du er klar til at hygge indedørs, i de kolde og våde efterårsdage.

Rigtig god fornøjelse 🙂