Nye blade, nye udfordringer

STIKKELSBÆR DRÆBEREN, BLADLUS M.FL

UDFORDRINGERNE

Der er mange udfordringer forbundet med at være haveejer, hvis der skal dømmes efter alle de lus- og larvebefængte planter eller plantedele, jeg bliver præsenteret for.. Et af problemerne er stikkelsbærdræberen, den hvide skimlede belægning, som lægger sig på bær og blade, ikke blot på stikkelsbær, men også på andre frugtbuske, især solbær. Det er en meldugssvamp, der er tale om. Først dannes den hvide skimmel og senere ændres farven til chokoladebrun eller sort. Planterne lider herunder og bærrene bliver nærmest uanvendelige, så det er absolut ikke godt, især ikke, da direkte bekæmpelse faktisk er umulig.  

HVAD SÅ?

Svampen overvintrer på planterne under knopskæl, og når vi så får varmt og tørt vejr først i maj, ja, så har vi risikoen for et vældigt angreb af svampesporer. Og hvad i alverden gør man så? Man sprøjter selvfølgelig for at. stoppe angrebet, men som sagt kan befængte blade og bær ikke renses herved, så dem må vi leve med. Et af de mest effektive midler til at hindre svampens videre udbredelse er SvampeFri fra ECOstyle. Det er et svovl middel, som virker på blade og frugter for mod mange svampesygdomme, dog ikke rust. Er planterne blevet decideret syge af svampesygdommen, og ikke kun med få synlige belægninger på blade og frugter, vil jeg anbefale dig at klippe de angrebne grene af.  

VIRKER DET?

Roser og andre planter, som erfaringsmæssigt angribes af meldugssvampe, bør sprøjtes med samme middel og i samme styrkeforhold. Der skal sprøjtes grundigt, så alle dele af blade og stængler bliver godt gennemfugtede. Som sagt helbreder kuren ikke, men den stopper angrebet, og det betyder meget for planternes velbefindende. SvampeFri er ugiftigt, og kan anvendes i økologisk drift.  

ANDET LIGE NU

SKADEDYRERNE KOMMER SNART

Der er også problemer med mange forskellige skadedyr netop nu, især er lusene slemme, og det er nødvendigt at bekæmpe dem, men selvfølgelig ikke med alt for skrappe midler. Insektfri Spruzit fra ECOstyle og Natria® NeemAza fra Bayer, er begge både effektive og samtidig skånsomme overfor mariehøns og småfugle. Læs også: Insekt frastødende planter (del1)Insekt frastødende planter (del2)

GÅSEBILLER, VÆR BEREDT

Så er der de forbistrede gåsebillelarver, som netop nu sværmer flittigt og lægger æg i vore plæner, som så herefter er stærkt udsatte for at blive ædt af larverne, når de udklækkes. Nemagreen, nematoder fra nyttedyr.dk, er eneste måde at bekæmpe gåsebillerne på, den er da også ret effektiv, men desværre ret dyr. Er du heldig af være hjemme den/de dage hvor gåsebillerne sværmer over græsplænerne, så sæt vandsprederen i gang. Gåsebiller kan ikke lide at lægge æg i vådt græs.God arbejdslyst 🙂