Årets første skønheder (2)

Man skal bare være hurtig, for at fange den smukke og til tider noget specielle entré havens mange planter gør i forårets første uger.

Jeg er i år gået lidt tættere på planterne og har fanget nogle flotte øjeblikke. Jeg håber at du nyder dem lige så meget som jeg gjorde, for der er et helt år til at dette øjeblik kommer igen.

Hydrangea anomala ssp. petiolaris, Klatrehortensia

Denne slyngplante er absolut blandt mine favorit planter.

Det er en af de planter der tidligst springer ud. Den er en hårdfør og nøjsom slyngplante, der vokser stødt og roligt, og ikke overmander dit stakit de allerførste år du byder den indenfor.

De store hvide blomsterskærme dækker stort set hele planten i blomsterperioden. Efter blomstring tørrer de ind, og er selv i denne periode meget dekorative.

Grenopbygningen er så stiv, at at man faktisk, hvis den får lidt hjælp de første år, kan have den stående frit som et lille opstammet træ eller stor busk

Pærekvæde

Cydonia oblonga, Pærekvæde

Jeg har skrevet om den før. Jeg fascineres bare af dette flotte lille træ hver gang jeg passerer det.

De flotte formede blade, der er dækket af den blødeste dun, de flotte hvide blomster med den sartrosa kant, og de helt specielt formede og gule frugter, der hænger helt til frosten har fået rigtigt bid i vinteren

Læs mere om pærekvæde her

Syringa vulgaris

Syringa vulgaris, alm. syren

Den er kraftigt voksende og breder sig ved rodskud. To ting, der normalt afholder folk fra at købe planten til haven.

Den vilde syren, har alligevel så meget at byde på. Den er utrolig hårdfør og nøjsom. Den tåler beskæring der ikke kan læses om i nogle skolebøger og blomstrer alligevel lystigt året efter. Det er dog sikkert den overvældende blomstring og duft der er afgørende for at der alligevel står mange af dem i de danske haver, og endnu flere af de forædlede sorter.

Prunus cerasifera nigra

Prunus cerasifera nigra, Blodblomme

På trods af navnet, får den dog sjældent blommer. Men dens flotte rosa blomster og blodrøde blade er meget dekorative.

Planten fås både som busk og som opstammet træ.

Den er podet på en almindelig mirabelle, så hvis der pludseligt kommer hvide blomster i busken, så er det ikke et naturfænomen, men et vildskud fra mirabellen, der straks bør fjernes helt fra basis.

Den er fuldt hårdfør, og trives på alle jordtyper.

Camellia japonica alba simplex

Camellia japonica ‘Alba simplex’, Kamelia

Den hører ikke til de allermest hårdføre planter. Men omhyggeligt placeret, kan den sagtens stå udækket i langt de fleste haver.

Camelia japonica er en stedsegrøn busk, der bliver cirka 150 – 200 cm i vores klima. Der er på markedet, mange forskellige sorter af Kamelia i alle mulige farver. Blomsterne er oftest rosen- eller paeonformet.

Magnolia liliiflora 'Susan'

Magnolia liliiflora ‘Susan’, Magnolia

De forskellige Magnolia sorter står i kø lige nu, for at komme i gang med blomstringen. Nogle har allerede blomstret i en periode og er ved at være færdige.

Magnolia liliiflora ‘Susan’ er en af de mest populære sorter, og det er ikke uden grund. Den har store mørkerøde/violette blomster med en flot tulipan form, der holder længe.

Læs her om Japansk Magnolia

Læs om sommerblomstrende Magnolia