Leder du efter de bedste planter til at værne om privatlivets fred i din have?
I denne artikel, vil jeg anbefale 10 gode planter til den store hæk rundt om din have.
Uanset om du er en erfaren haveejer eller en total nybegynder, der er flere faktorer at overveje, når du skal vælge de bedste træer for privatlivets fred.
Den første overvejelse er de æstetiske og kulturelle forhold. Vælg planter til et bestemt sted baseret på disse faktorer, og du vil helt sikkert få god succes (of fred i haven).
Vigtige faktorer: jordtype, lys krav, højden på dit hus, tilgængelig plads, plejebehov.
Uanset dine mål, forventninger eller tilgang, vil denne liste over de bedste planter til de store hække, have en løsning, der også passer til dine behov: fra den langsomme, medium og hurtigst voksende til høje stedsegrønne træer, som du kan plante i dag og straks skabe et privat miljø for dig og din familie.
Gode og hurtigt voksende planter til store hække
1. Cryptomerie (Cryptomeria japonica)
Cryptomeria japonica, også almindeligt kendt som Japangran, Japansk Cryptomerie, er et hurtigt voksende træ. Træet vokser, når det er etableret, 1 meter om året og bliver selvsagt et stort træ, hvis det ikke styres hårdt.
Japansk Cryptomerie er et stedsegrønt nåletræ og har en søjleformning til pyramide vækst. Den kan klippes til en tæt grøn hæk.
Dette hårdføre træ har tætte, blågrønne, skælagtige nåle, der bevarer sin farve om vinteren med mindre bronze farve end andre japanske cedertræer.
Der findes mange dværgsorter af Cryptomerie, der kan være flotte prydplanter i haven. Flere af disse kan dog være for sarte til at egne sig som hæk planter
Dyrkes bedst i fugtig, næringsrig, sur, veldrænet jord i fuld sol, men kan tåle nogen skygge.
2. Leyland Cypress (x Cupressocyparis leylandii)
Dette træ er nok en af de mest populære hækplanter planter i det sydlige Europa, og det er også ved at vinde ind i Danmark. Den trives i Danmark som klimaet er og har været i nogle år. Når det vender igen, vil den dog, på udsatte steder få nogle udfordringer.
Bortset fra det, Leyland Cypres er en hurtigt voksende stedsegrønne plante med Cypres lignende nåle og en flot slank vækst.
Plant i midten af efteråret, mens jorden stadig er varm. Plant den ikke på stærkt vindudsatte voksepladser (eks. Vestkysten). Udover at planten kræver fuldt sollys til delvis skygge foretrækker den en veldrænet og humusrig jord.
I etableringsperioden, hold planterne velvandede, da de har et relativt højtliggende rodsystem.
Leyland Cypres er god som fritvoksende hækplante, men tåler også at blive beskåret.
3. Ædelypres (Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’)
Ædelcypres er en meget dekorativ stedsegrøn plante. Ædelcypres, i flere sorter, har været anvendt som hækplante i Danmark i mange år. Den er hurtigt voksende, tæt og stærk og bliver bare lettere og lettere at passe.
Ædelcypres klarer sig bedst i fuld sol til delvis skygge, fugtig, veldrænende og let sur jord.
Generelt kræver denne plante lav vedligeholdelse, kan vokse frit eller holdes klippet som tæt hæk. Vil du klippe som hæk, vil jeg anbefale at holde den hårdt klippet, da kraftig tilbageskæring ikke ser godt ud. Når den har været klippet i nogle år, vil væksten aftage en del.
Kan købes i gode størrelser til billige penge.
4. Livstræ (Thuja occidentalis ‘Brabrant’)
En af de gode ting ved Livstræ / Almindelig Thuja, er at de ikke misfarves om vinteren på grund af pludselige temperaturudsving.
Når du planter Thuja occ. ’Brabant’ får du hurtigt en af de tætteste og frodigste hække til at beskytte dit hjem fra nysgerrige blikke fra naboer og forbipasserende.
Denne smaragdgrønne plante vokser godt i surt, lerholdigt, næringsrigt, sandet, silt og veldrænet jord. Fuld sol og delvis skygge er bedst for dette træ, hvilket betyder, at det foretrækker mindst fire timers direkte, ufiltreret sollys hver dag.
Det fuldt udvoksede træ vil nå størrelsen af 7-8 meter høj og 2-3 meter bred. Thuja occ. ’Brabant’ tåler kraftig beskæring og er af den grund også en af de mest anvendte planter stedsegrønne hække.
Kan købes i gode størrelser til billige penge.
5. Kristtorn (Ilex x ‘Nellie R. Stevens’)
Denne kristtorn har attraktive brede stedsegrønne aflange, blanke, mørkegrønne blade som kan have spidse kanter. Små grønlig-hvide blomster vises i foråret, men er generelt diskret.
Midt sommer kommer der rigelige mængder af bær-lignende lyserøde frugter, som modnes i efteråret og fortsætter ind i vinteren giver din hæk et interessant stænk af farve.
I fuldvoksen alder, kan ‘Nellie Stevens’ træet nå 10-12 meter i højden og 4-6 meter bred. Den tåler kraftig beskæring og kan godt klippes som hæk, endda som ”stamhæk”.
Dyrk Ilex i næringsrig, lidt sur, medium fugtig, veldrænet jord i fuld sol til delvis skygge for at opnå de bedste resultater.
6. Blomstrende Kornel (Cornus florida)
Af alle mine favoritter, når det kommer til store buske, er Blomstrende Kornel. Den er mest kendt for sine store, rene hvide blomster dækblade, der sidder på planten i flere måneder.
Ligesom de fleste andre løvfældende træer, er bladene af kornel grønne i løbet af sommeren, men disse skifter til en utrolig iøjefaldende rødlig-lilla farve i løbet af efteråret, før de falder.
Den blomstrende kornel trives i både sol og skygge, hvilket gør den ekstra anvendelig i mange haver. De trives bedst i fugtig, veldrænet, let sur og humusholdig jord.
For den bedste etablering, skal du plante i foråret, straks der er varme i jorden. Blomstrende Kornel kan klippes som hæk, men har du pladsen, så giv den mulighed for at få lidt størrelse, så du rigtigt kan nyde dens mange højtider hen over året
7. Kirsebærlaurbær (Prunus laurocerasus ’Novita’)
Kirsebærlaurbær er efterhånden blevet en af de mest populære hækplanter, stadig efter Bøg og Liguster. Ikke så mærkeligt, da det virkelig kan det som de fleste ønsker sig af en hækplante: stedsegrøn, hurtigt voksende, hårdfør og sygdoms- og skadedyrsfrit. Denne populære, alsidigt stedsegrønne plante, kan plantes som plantes som hæk, solitært, i grupper eller sågar i krukker.
For flotteste blade og tætteste busk, skal den have fuld sol til delvis skygge og beskyttelse mod de mest barske vinde.
Prunus lau. ’Novita’ kan blive op til 5 meter høj og 3-4 meter bred, hvis den ikke styres. Tåler kraftig beskæring, sæk hæk, og kan også stammes op of laves til ”stamhæk”
Kirsebærlaurbær trives bedst i fugtig, veldrænet, let sur og humusholdig jord.
Jeg har anbefalet sorten ’Novita’ fordi den er hurtigt voksende, hårdfør og etablerer sig godt. Men der er også mange andre gode sorter på markedet
8. Taks (Taxus media ’Hicksii’)
Taks er et stedsegrønt nåletræ, der etablerer sig hurtigt, er meget hårdfør og dekorativ med sine meget mørkegrønne nåle og røde bær.
Træet vokser til nogle 4-5 meter høj og 3-4 meter bred, hvis det ikke klippes som hæk eller bare holdes tilbage.
Taks bliver pænest, hvis de plantes i delvis sol, i humusrig, veldrænet, gerne sur jord. Men de trives stort set overalt, bare ikke på våde jorde. Hvis du planter dem i våd jord, vil de vokse langsomt, få brunlige nåle i vinterhalvåret, som måske ikke når at blive grønne igen.
PS Både grene og bær er giftige. De smager dog så forfærdeligt, at de kommer op af sig selv, hvis man skulle forvilde sig til at spise dem.
9. Blyant-ene (Juniperus virginiana)
Blyant-ene er et stedsegrønt træ/stor busk, der kan vokse op 8-10 høj uden at blive bredere end 2-3 meter. Træet har skæl-lignende nåle. Hvis der er ”højt til loftet” er det en meget let plante at anvende til en god skærmende hæk.
Blyant-ene, der er tørkeresistent, trives på de fleste voksepladser, tør til fugtig, veldrænet jord, gerne i fuld sol. Den vil tolerere en bred vifte af jord typer og vækstbetingelser, lige fra sump til tørre stenede jorde.
10. Fransk Bjergfyr (Pinus mugo var. Rostrata)
Fransk bjergfyr er et hurtigt voksende stedsegrønne træ, der er ekstremt hårdfør og som trives på alle jorde, lys- og vindforhold.
Træet er hårdført med tætte klynger af stive grønne nåle, der gør det til en ideel skærmende plante. I fuldvoksen stand, kan den blive op til 15 meter høj og 5 meter bred. Den tåler kraftig beskæring, og kan godt klippes som hæk (bliver dog pænest, hvis den klippes med beskæresaks fremfor med hækkesaks)
Fransk Bjergfyr foretrækker fuld sol og delvis skygge og vokser i sure, fugtige, veldrænende jord. Selv om det trives bedst i humusrig jord, er træet er kendt for at tolerere alt fra tørre, stenede jorde til moser.
Til sidst
Du har lige været igennem en liste over de 10 gode træer der kan hjælpe til privatlivets fred, der vokser hurtigt.
Ganske vist vokser ikke alle lige hurtigt, men i en blandet hegnsbeplantning, er det altid pænest også at have forskellige højder og vækstformer, løvfældende blandt stedsegrønne. Placer dem strategisk, i grupper på 3-5 planter ud fra hvor du gerne vil have stedsegrønt om vinteren og hvor du gerne vil se blomster og blade i sommer og efterår.
Hække med blandede arter hjælper med til at forhindre spredning af problemer fra den ene plante til den næste. Derudover vil forskellige vækstrater garantere en flot hæk i løbet af året.
En fordel ved flere rækker af forskudte planter er, at de kan fordeles mere bredt, hvilket giver mulighed for bedre luftcirkulation, mens de stadig giver en fuldt dækkende skærm. God luftcirkulation hjælper med at reducere forekomsten af sygdomsproblemer.