Næsten kun lige begyndt på en lang græs sæson, og allerede træt af at klippe græs.
Heldigvis findes der gode alternativer til græs, også selv om at du bruger den til spil og leg.
Langsomt voksende græs:
Der findes faktisk en græsblanding, der gror så langsomt at den kun skal klippes ca. 1 gang om måneden! Den er oven i købet mere tørketålsom end de gængse græsblandinger og trives også godt i skygge!
Trædebregne:
Leptinella / Cotula. Der findes flere arter/sorter, men den mest anvendte er nok arterne “squallida” og “minima”. De er ret lave, krybende bregner med små savtakkede blade. Jeg har anlagt flere haver, hvor de er anvendt i stedet for græs og det virker fortrinligt. De er flot grønne, rimeligt jævne og tåler noget slid, dog ikke til daglig fodbold spil!
Trædebregne kan købes som små potte varer, der ved plantning i forsommeren når at 8-10 doble sin størrelse allerede 1. År, ganske effektivt. Vil du have hurtigere resultater, kan den også købes som “færdigbunddække”, der blot rulles ud på arealet, og så er klar til brug efter små 2 uger.
Krybende timian:
F.eks. Thymus praecox ‘Coccineus’, Thymus citriodorus ‘Golden Dwarf’ og Thymus praecox ‘Albiflorus’. Plant dem evt. rundt om bålstedet, under hængekøjen eller lav evt. en lille hyggekrog. De vil komme til at ligne et farverigt rokoko tæppe, og dufter samtidigt dejligt af timian, ikke mindst når du går på dem.
Jeg vil nok ikke anbefale dem til en hel have, men som sagt, til mindre hyggekroge og opholdsarealer er de rigtigt fine.
Krybende timian kan købes som små potte varer, der ved plantning i forsommeren når at 6-8 doble sin størrelse allerede 1. År, ganske effektivt. Vil du have hurtigere resultater, kan de også købes som “færdigbunddække”, der blot rulles ud på arealet, og så er klar til brug efter små 2 uger.
Firling:
Almindelig Firling (Sagina procumbens) eller den lidt lavere syl-Firling (Sagina subulata) har fine lysegrønne og lidt sprøde blade/grene. Den breder sig hurtigt, og lukker fuldstændigt til, efterhånden som den breder sig.
Den har godt af at man går på den en gang imellem, da den ellers er tilbøjelig til at hæve sig til små tueforme, og derved så at sige, mister jordforbindelsen. Der kan dannes bare pletter i bede med Firling, efter 3-5 år. Del da bare planterne, og plant efter på de bare pletter, og der bliver hurtigt grønt igen.
Firling bruges ofte som alternativ til mos i japanske haver.
Holder du af farver og af naturens mangfoldighed, kan du så en såkaldt fugeblanding fra firmaet Nykilde. ser her. Blandingen er lavet til at blive sået i fugerne mellem fliser. Så det siger sig selv, at det er planter der tåler at blive gået på! Blandingen indeholder:
- Tusindfryd/Bellis
- Vår-Gæslingeblomst
- Sylbladet Firling
- Bidende Stenurt
- Krybende Timian
- Bredbladet Timian
Sådan gør du:
Græsset skal væk. Er du til kemi, så er det nemt at sprøjte round up på græsset. Riv det visne græs af, og vent 10 dage og gentag så sprøjtningen, for at få de sidste ukrudts spirer og græs med.
Forbered jorden. Har der været plæne før, er jorden sikkert rimeligt jævn. For ikke at ødelægge det, vil jeg kun kultivere overfladen i 8-10 cm dybde.Gå herefter mindst muligt på jorden.
Fordel planterne over arealet og plant. Jeg plejer at fordele kasser med planter over arealet først, og så kravle rundt og plante planterne med en planteske. Jævn jorden mellem planterne med fingrene efterhånden som der plantes, så du bagefter ikke behøver at gå på arealet.
Sørg for at holde din nyplantede “plæne” godt vandet, så de har en god chanche for hurtigt at komme i gang igen. Samtidig med at der vandes, kan der spredes lidt gødning, men vær forsigtig, for de tåler ikke at der ligger uopløst gødning oven på planterne.
Vent til du kan begynde at se at planterne vokser med at færdes på arealet, og gerne indtil det er ved at være dækket. Det er både for planternes skyld, men også for ikke at gøre jorden mellem dem mere ujævn end højst nødvendigt.
Undersøg muligheder for at udnytte al den tid du nu får tilovers, køb eventuelt en hængekøje.