Dyrk dine egne planter fra frø
Tag forspring på forårets og sommerens haveglæder, start dine egne planter fra frø. Det er et hyggeligt arbejde, let at lave og giver stor selvtilfredshed, når du ser resultatet.
En anden bonus er at have et større udvalg af arter og sorter. I stedet for havecentenes forholdsvis smalle sortiment af forårs og sommerblomster, kan du vælge præcis den farve eller form du foretrækker.
Derfor skal du så dine egne planter.
Du kan prøve mere duftende sorter af foretrukne enårige planter, såsom Nicotiana eller prøve med mindre kendte planter, såsom luftige Brasilianske Verbena (Verbena bonariensis) eller Spansk flag vin (Mina lobata).
Du kan dyrke stauder, der måske ikke er tilgængelige i dit lokale havecenter, og når det kommer til grøntsager og urter, kan du finde mere smagfulde sorter, der sætter supermarkedets sortiment til skamme.
At dyrke dine egne planter fra frø, er ikke så svært, når du følger de grundlæggende teknikker.
Køb en, dertil indrettet, så-bakke. Nogle af dem har indbygget selvvanding og enkelte endda med indbygget lys. De fleste pakker har så vejledning på bagsiden, der faktisk forklarer fint hvordan man kommer i gang.
Jeg kan anbefale Minikap Minidrivhus fra Pindstrup, jeg har selv brugt det i årevis, og syntes at det er det bedste på markedet.
Generelt spirer enårige planter og grøntsager hurtigt og er nemme at dyrke, så hvis du bare komme i gang, kan ikke så meget gå galt.
De fleste købte frø spirer let ved temperaturer på 18 til 21C, men har du dine egne frø, af f.eks. stauder, kan de have brug for en kuldebehandling i køleskab eller fryser, i en kortere periode, for at bryde vækstdvalen, inden de sås. I den virkelige verden udenfor, ligger frøene på jorden hele vinteren og er derefter klar til at spire når vejret er varmere i foråret. Du kan efterligne dette i køleskabet eller i kort tid i en fryser.
Som vækstmedie, vil jeg anbefale at du bruger en færdigblandet så og priklejord. Pindstrup laver en god Så- og Priklejord, der består af, en blanding af tørv, kalk perlit.
Vand vækstmediet en times tid før såning, så det er fugtigt, ikke vådt, når du skal i gang med arbejdet.
Som hovedregel så frø så langt under jordoverfladen, som de er store. De største frø, skal derfor dækkes med lidt Så- og Priklejord, mens de små kan ligge i overfladen, og kun synke naturligt i jorden.
Hvis du sår/forspirer i et mørkt rum, kan det være nødvendigt at tilføre kunstigt lys. Køb en vækst lampe eller en vækst pære, f.eks. Led Ufo 50W, fra MRPERFECT, og giv planterne lys i 6-8 timer dagligt.
Giv alle bakker eller potter en let vanding og dæk dem med et plastik låg eller sæt bakken eller potten ind i en plasticpose.
Ny-spirede frøplanter ser alle ret ens ud, så sørg for at skrive etiketter elle skilte ved de enkelte sorter, straks efter såning.
Små frø kan være vanskelige at håndtere. En simpel løsning er folde et stykke papir og derefter hælde indholdet af pakken ind i folden og slå let med pegefingeren på enden af papiret, så frøene langsomt rystes ud, enkeltvis, af papiret. Hvis de sidder fast, så drys dem med en smule baby pulver for at reducere den statiske elektricitet. Driller de alt for meget, må du gøre brug af en pincet, bare husk på ikke at mase frøene.
Pleje af de ny spirede planter
Så snart du bemærker spiring, fjern plastic låget eller plastposen. Sørg for at frøplanterne har masser af lys. Lyset sikre at de ikke ”strækker” efter lyset, og derved bliver skrøbelige og ranglede planter. Kunstigt lys er ideelt, da de så får lyset ovenfra, og ikke strækker sig skråt ud mod et vindue. Du vil snart opdage, at kompakte kraftige planter er lettere at arbejde videre med en tynde og ranglede planter.
Kontroller dagligt for fugt, men undgå at planterne står i vådt jord.
På siden Albertines.dk, kan du læse mere om frø., og se et stort udvalg af blomster- og grønsagsfrø og tilbehør til dyrkningen.
På denne side faldt jeg over flere spændende chilifrø, så er du også, som jeg, hoppet med på Chiliklaus bølgen, så kan du her finde et godt udvalg.