FØR DU OPGIVER et Tilgroet bed i haven

Sådan genvinder du kontrollen

Tiden er en sjov ting. Vi synes aldrig at have nok af den på den ene side, men på den anden side for meget af det kan være en dårlig ting. Tiden kan udvikle de smukkeste haver, eller det kan skabe ravage i, hvad der engang var et velanlagt bed. Forvoksede planter, selvsåede planter, flerårigt ukrudt og deforme planter skaber en kakofoni af kaos, som tigger om at blive beroliget. Her kan du lære hvordan du genvinder kontrollen over en tilgroet have og bringer den tilbage til sin oprindelige skønhed.

Det kræver hårdt arbejde

Tilgroede bede kan med hårdt arbejde, og tid nok, genoprettes med de oprindelige planter, eller de kan have brug for en komplet ansigtsløftning. Beslutningen om det ene eller andet kan bero på planternes form og generelle tilstand og på hvor ambitiøs du er som gartner. Gendannelse af en tilgroet have kræver hårdt arbejde og kan tage mange sæsoner til fuldt ud at lykkedes. Nogle af de tips, du bør lære omfatter plante identifikation, dele stauder, foryngelses beskæring og at få bugt med ukrudtsplanter, specielt de flerårige.

Identifikation af planter

Det første skridt er at identificere planter, der har fået overtaget på bekostning af andre, svagere planter. Start med at klippe plænen og skære kanterne af bedet, da det så kan være lettere at se hvilke områder, der har mest brug for opmærksomhed. Fjern ukrudt, vær opmærksom på at få alle rødderne op for at forhindre genvækst. For store planter eller døde træer, kræver måske at du er nødt til at hverve hjælp fra en professionel.

Når du har fjernet de planter, du ikke ønsker, er det tid til at vurdere resten af bedet. Forvoksede bede er ofte lettest at vurderer på i foråret, hvor planterne er lettere at kende fra hinanden og at identificerer. Hvis bedet er stort, og har mange forskellige planter, er det bedst at dele det op i flere mindre partier, dette vil hjælpe dig til at bevare overblikket.

Der findes mange apps til telefonen, der med et foto, kan hjælpe dig til at identificerer planterne. Jeg bruger ofte ”Plantsnap” og ”PictureThis”

Begynd ved slutningen og gør det første først

Start med at en overordnet vurdering af hvordan du gerne vil have at bedet skal komme til at se ud. Tænk på at planterne, der har passet sig selv gennem mange år, har vokset naturligt og er på vej til at få deres naturlige udseende, måske det i virkeligheden er den bedste og pæneste form til disse planter. Stærke planter undertrykker svage planter og til sidst dør de, hvis der ikke reguleres for det.

Personligt kan jeg ikke lide formklippede planter i mine bede. Jeg vil foretrække at holde planterne i deres naturlige form, men styret i deres størrelse.

Så start med at identificere planterne, konstater hvilke der er store og hvilke der er små. De store planter kan beskæres i deres naturlige form, til mindre planter. De små planter kan klippes helt tilbage eller få en kraftig udtynding, så du igen kan få dem i deres naturlige form, i mindre udgaver af sig selv.

Du opdager måske at nogle planter er placeret helt håbløst i forhold til deres naturlige indbyrdes væksthastighed og størrelse, og måske det giver anledning til at en eller flere planter skal op eller om rokeres. Men i princippet gør det ikke noget, det kan løbende styres med god gennemtænkt beskæring, når bare du ved hvordan du vil have at det skal komme til at se ud.

Medmindre du saver i jordoverfladen, er det svært at gøre noget helt forkert i situationen. Men er du i tvivl, så rådfør dig med din lokale gartner eller ring til mig for gode råd.

Dele stauder

Mange stauder spreder sig med rodskud. Ved nogle arter dør den oprindelige plante, og de nye deler i en ring omkring den døde plet. Dette er en super egenskab i nogle tilfælde og en forbandelse i andre. Grav store klynger af stauder op i efteråret, efter løvfald, og del dem i mindre portioner, der kan plantes andre steder i haven, eller bare pænere samme sted, eller du kan glæde en ven med de overskydende dele.

Foryngelses beskæring

Foryngelses beskæring er en drastisk metode til at genvinde tilgroede bede. De større arter, såsom træer og buske, kan reagere med mere kompakt vækst og en mindre form. Ikke alle planter kan håndtere en sådan intens beskæring, men dem, der gør, vil komme sig og blive mere håndterbare. Det bedste tidspunkt for foryngelse beskæring er i det tidlige forår før løvspring.

Hvis du er i tvivl om en plantes evne til at klare en kraftig tilbageskæring, kan du foretage processen over tre år. Fjern en tredjedel af det gamle plantemateriale hvert år i tre år. Hvis du har en hårdfør art, kan du klippe / skære grenene helt ned til 20-30 cm fra jorden. Det drejer sig bl.a.om Kornel, Syren, Lonicera (gedeblad), Hortensia, Abelia, Ribes, Forsythia m.fl.

Mindre buske, som Perikon, Gyvel, Blåskæg, Potentilla m.fl. kan trimmes tilbage med en tredjedel i det tidlige forår til at styre størrelse og vækst. Men selv flere af disse vil se bedre ud efter en total tilbagebeskæring.

Kontrol over ukrudtet

Ukrudt er et generelt problem i ikke passede haver. Der letteste er at håndluge bedet, for at genfinde/vinde det. Men du kan også prøve en af de andre metoder hvis problemet er stort:

Fjern toppen af ukrudtsplanterne, grav så meget af rødderne op, som muligt, for derefter at dække området med sort plast. Dette vil dræbe alle de dækkede planter og frø inden for et par uger. Nogle planters frø er dog så hårdføre, at de vil komme igen.

I mangel af sort plast, kan du hakke ukrudtsplanterne, så snart de vises, og i sidste ende mister ukrudtsplanterne deres kraft og dør. Det er faktisk lykkedes mig at få bugt med både brændenælder og japansk pileurt på denne måde. 

Tilplant jorden med et effektivt bunddække, når du efter nogle måneder, har fået kontrol over det gamle ukrudt. Vinterglans og Guldjordbær er blandt de bedst dækkende planter.

Over tid med beskæring, deling og selektiv fjernelse af planter, bør din have være tilbage til sin tidligere herlighed.