Guide til høst af frugter og grøntsager
Hvordan og hvornår skal der høstes ? Hvordan opbevares frugterne og grøntsagerne bedst ?
Det er nogle af de spørgsmål, der dukker op hvert år.
Læser du dette, har du sikkert allerede en køkkenhave og nogle frugttræer i haven. Har du ikke, vil jeg i god tid inden næste sæson, komme med en udførlig vejledning i hvordan du får planlagt og startet den perfekte køkkenhave.
Nu nærmer sig tiden, hvor væksten stopper og vi får glæden af alt det arbejde vi har lagt i haven, hele foråret og sommeren igennem.
Høst er, ligesom det meste andet havearbejde, er ikke svært, men efter at have brugt en masse af din tid og kræfter på dyrke dine afgrøder, vil det selvfølgeligt være bedst, at være sikker på at høste på det helt rigtige tidspunkt, for at få den bedste smag og holdbarhed. Det er ikke så svært endda … guiden her kan hjælpe dig!
Vi starter med asparges, grønne asparges.
Hvis du startede dine asparges som rodknolde i år, bør du vente med at høste til næste sæson, og så her kun høste i 1 – 2 uger i forårs månederne, og så i året efter (3. Sæson) høste i 3-4 uger. Herefter kan du høste de lækre, sprøde og saftige grønne asparges i helt op til 6-8 uger om året. Grunden til at du ikke skal høste i år, og kun i begrænset periode i de kommende år, er at når der høstes, stanser man rodvæksten, og netop rodvæksten er jo den der skal sikre det efterfølgende års høst. Så væbn dig med tålmodighed, giv dine asparges tid til at udvikle sine rødder, så får I et langvarigt og godt forhold.
Hold øje med længden af høstperioden, det er vigtigt at du ikke høster for lang tid de første år. Skud der er som en blyant eller tyndere skal have lov til at vokse sig lange, så der året efter kan komme flere og kraftigere skud.
Pluk, klip eller skær asparges skuddene i det tidlige forår, når de er 15-20 cm høj og spidsen stadig er fast og lukket. Klip, skær eller pluk skuddene lige under jordoverfladen. Hvis du vælger at klippe eller skære, skal du passe på ikke at skade toppen af andre skud, der er på vej op.
Når de nye skud bliver gradvist tyndere, er det tid til at stoppe årets høst.
Asparges er bedst, når frisk, men du kan opbevare dem i køleskabet i op til 1 uge. Sæt asparges oprejst i et krus eller lignende i 2,5-5 cm vand inden de stilles i køleskabet. Lad ikke asparges spidsen bliver våd, så vil den hurtigt rådne. Når du ikke at spise dem alle, kan du godt fryse asparges, så du har til vinterens brug.
God appetit