De bygger nye hvepsebo hvert år og kan bo i kolonier på op mod 25.000 hvepse. De bygger gerne på lofter, vægåbninger, under udhæng, gamle gnaverhuller, i hule træer og buske, men er også set under jorden i huller i græsplænen.

Du kan bekæmpe hvepsene med ECOstyle HvepseFri.

Der findes flere hundrede arter af hvepse i Danmark, men det er først og fremmest den sort-gule gedehamse, der opleves. Gedehamsene er stort set de eneste hvepse, der reelt generer os, og giver os de særdeles ubehagelige stik.

Gedehamsen generer os især i sensommeren, ofte langt hen i august og til tider også i september, har gedehamsene overstået sommerens lange, hårde arbejde med at opvarte deres leder, dronningen og hendes æg og larver. Det, som de blev født til er nu efterhånden ved at være overstået. Her begynder æglægningen fra dronningen at gå i stå og det giver arbejderne, dem som vi ser, mere tid til at gå på opdagelse på egen hånd, at søge efter terrassens syltetøjsmader og havens modne frugt. Så det er her at vi oplever flest hvepse, og at hvepsene bliver generende og nærgående.

Hjælpen er nær, ECOstyle HvepseFri

  • Klar til brug-spray med skum til bekæmpelse af hvepse i og omkring hvepseboet
  • Sprøjt godt ind i indflyvningshullet til hvepseboet til hulrummet er fyldt. Skummet holder hvepsene inde i boet og hindrer samtidig at hvepse flyver ud af hullet og angriber den, der anvender sprayen.
  • Skummet indeholder naturpyrethrin, som hurtigt bekæmper hvepsene. Pyrethrin er et naturligt forekommende produkt, som ikke er skadeligt for omgivelserne.
  • Ekstra langt dyserør medfølger, som anvendes til at sprøjte skummet ind i indflyvningshullet til hvepseboet

Mere om Hvepsefri

Skummet hindrer at hvepse flyver ud af hullet og angriber den, der anvender sprayen og holder samtidig hvepsene inde i boet. Fjern ikke hvepseboet med skummet lige efter behandlingen, idet senere tilflyvende hvepse også skal bekæmpes. Skummet virker nemlig i flere timer efter udsprøjtning.

Hvepse bør kun bekæmpes, hvis hvepseboet befinder sig i eller omkring huset, hvor det kan være til fare for mennesker. Skummet indeholder pyrethrin, som hurtigt slår hvepsene ihjel. Skummet er ikke farligt for mennesker og miljøet.

Hvepsebo under jorden i eksempelvis græsplæner kan være meget store og skal behandles flere gange. Hvis hvepsene graver sig gennem skummet, dør de hvepse, der rammes af skummet, men andre hvepse, der flyver gennem det nye hul lever videre, og derfor skal der også genbehandles i disse tilfælde.

Læs mere om hvepsefri fra ECOstyle her

 

Er du blevet stukket

Er du uforvarende, stødt ind i en stikkende hveps! Hvis du ikke direkte er allergisk, er der intet alvorligt i det. Javist gør det ondt og det hæver, men det er der råd for.

Du kan ikke fjerne stikket eller hævelsen helt med det samme, det forsvinder lige så stille af sig selv. For at lindre hvepsestikket, skal du gøre dette:

  1. Tag en tot vat og væd det med en smule salmiakspiritus. HUSK: du skal kun bruge meget lidt salmiakspiritus. Dup hvepsestikker med det.
  2. Herefter kan du gnide hvepsestikket med et halvt løg.

Dette får ikke bistikket til at forsvinde, men det lindrer hurtigt. Og det bevirker også, at giften fra hvepsen breder sig.

Bee-Patch

Det er et plaster, der trækker giften ud efter man er blevet stukket, og herved nedsætter både smerte og hævelse. Plastret kan fås i de fleste Apoteker og mange dagligvarebutikker.

Plastret kan ikke redde allergikere, de skal stadig have deres medicin. Men plastret er til de ca. 500.000 personer der bliver stukket herhjemme årligt.

Opfinderen af plastret fortæller, at han lige har været på Langelandsfestivalen hvor han behandlede ca. 30 personer for hvepsestik. Alle undgik hævelse og kløen efter stikket.

Se mere på Facebook, Bee-Patch. Der er oploadet en del billeder af folk der har plaster på. Bl.a. blev 3 børn stukket på halsen, fik plaster på og resultatet var ingen hævelse, og ingen grund til sygehusbesøg.

Ispose lindrer også

Kulde virker bedøvende, det gælder også overfor hvepsestik. Samtidigt gør det at sådan at giften ikke spredes så hurtigt. Kan du skaffe en istering, kan du gnide den mod hvepsestikket.

Har du ikke en isterning, men måske bare en pose grøntsager eller andet frossent, så tag bare det, og læg det hen over hvepsestikket.

Hvis du har fået hvepsestik, læs på netdoktor.dk