Kork-Elm

Lysglimt gennem Kork-elm

Ulmus minor var suberosa eller noget nemmere på Dansk, Kork-elm.

At ligge i skygge under et stort er altid hyggeligt. Bare ligge der og nyde de små glimt af solen der kigger ned gennem bladene, se hvordan blade og grene nærmest danser i vinden.

Når så træet man ligger under, er et kork-elm, er der ekstra meget at kigge på. Denne, dybt furede, korkede bark, får mig til at tænke på korkpropper (og straks kommer der også en god gammel rødvin i tankerne) på hvordan min hud ser ud når jeg bliver gammel (bliver jeg også så rynket), huden på en elefantsnabel. Ja, mange tanker kan flyve gennem hovedet på sådan en varm sommerdag.

Hvad er sådan en kork-elm så. Eksperterne har gennem tiderne været uenige om hvilken art under elm den egentligt tilhørte. Det er så endt med dette lange navn, så er alle glade! Ikke på alle kork-elm er der så meget kork som på denne. Faktisk kan der forekomme nogle, nærmest helt uden noget kork overhovedet.

Nogle eksperter mener at korken / vingerne er der som beskyttelsemen det forklarer ikke, hvorfor de er fraværende på nogle af træerne.
Korken kan være op til 10 mm bred  5 mm tykke greneden skiller sig ud i alle retninger fra grenen – og dermed ser det, i tværsnit, stjerne-formet ud. På træer, der er lavet af frø fra nordamerika er der altid kun to vinger på hver sin side af grenen.

 

 

 

 

 

Man betegner kork-elm som et lille træ. Men dette eksemplar er nu helt stort

I den Botaniske have i Visby på Gotland, Sverigeder er et eksemplar med ekstreme korkede vinger.

Den kan være svær at finde i sortimentet i de Danske planteskoler. Men de er i produktion, så de kan skaffes hjem. Ellers kan man være heldig at finde en selvsået plante i en have der har et voksent eksemplar.