Vil du lære at dyrke kartofler? Det er let nok at lære, blot er der nogle få nødvendige huskeregler, der nødvendige for kartoflernes vækst og modenhed. Se med herunder, på de vigtige punkter der kan hjælpe dig med at lære at dyrke dine egne kartofler.
Regel 1: Find den bedste vokseplads.
Kartofler vokser bedst på en alkalisk jord eller en veldrænet jord med masser af kalium og fosfor og mindre af nitrogenindholdet.
Kartofler kan dyrkes alle steder i Danmark, hvor jorden ikke er for fugtig. Den er så taknemlig, at du kan dyrke den i såvel almindelig køkkenhave som i højbede og krukker.
Sol skal der til, for at kartoffel planterne vokser tilstrækkeligt, og til at de kan danne nok næring ned til knoldene(kartoflerne). Samtidigt skal du sørge for at ingen kartofler ligger udækket i jordoverfladen, fordi der så er tendens til at de udvikler det giftige stof, solanin.
Regel 2: Sæt kartoflerne til forspiring.
Hvis du vil et skridt foran, så du ikke skal vente alt for længe på nye kartofler, kan du forspire kartoflerne i marts/april måned.
Når du skal forspire kartoflerne, kan du sætte dem tæt, så de støtter hinanden, i en lav bakke, gerne på tyndt lag fint spagnum. Bakken placeres i et lyst rum med en temperatur å 15-18 grader.
Sætter du kartoflerne til forspiring i et for mørkt rum, bliver stænglerne lange og hvide, og knækker let når du senere skal plante dem ud.
En forspiring tager ca. 5-6 uger, så du skal ikke starte for tidligt, for så risikerer du at de er klar før faren for nattefrost er ovre, og det kan de friske spirer ikke klare.
En lidt mere pladskrævende metode er at forspire kartoflerne enkeltvis i små potter. Med denne metode, er det lidt nemme er at plante dem ud senere, specielt hvis de er blevet lidt for lange i stænglerne. De små potter er også nemme at potte op i større potter eller krukker, som du så kan have stående på terrassen, tæt på hvor kartoflerne skal tages op og bruges!
Regel 3: Forbered jorden.
For at sikre en god vækst af kartoflerne, er det vigtigt at forberede jorden til at dyrke dem i.
For at gøre dette, bør du bearbejde et lag på 30 cm, ved at gennemgrave det, fjerne urenheder og sten. Hvis du ikke fjerner disse ting før du sætter kartoflerne, kan de skade væksten af kartoflerne, og være til stor gene når der skal høstes..
Du behøver ikke at tilføre egentlig jordforbedring, men det gavner helt sikkert produktionen, at tilføre en portion næringsberiget spagnum inden kartoflerne sættes.
Jeg kan ikke anbefale at du bruger egen kompostblanding til kartofler, da der er en risiko for at den er inficeret af ”kartoffelål”.
Regel 4: alt det andet om kartofler.
Har du mindre eller mellemstore kartofler på omkring 5 cm i diameter, skal du sætte dem hele. Men hvis du har større kartofler til at sætte, ville det være lettere at dyrke dem hvis du skærer dem i små portioner, der bærer omkring to eller tre øjne på hvert stykke. Når du sætter dem, skal du sørge for at lægge dem i jorden med snittet nedad. Sæt kartofler med 30 cm afstand og i en dybde på 5-10 cm.
Kartoflerne skal ”hyppes”, det vil sige at der skal lægges et lag (10 cm) løst jord op omkring stænglerne, når de er 20-25 cm høje. Gentag med tilsvarende lag, når planterne bliver højere. Alternativt, kan du i stedet for løs jord, bruge tørrede, og findelte blade. Vær dog opmærksom på at de formuldes, og falder sammen til et tyndere lag hen over sommeren.
Som med alle andre planter, så er det plantens grønne top, der skal producere næring til at sende ned i rødderne og i dette tilfælde til kartoflerne. Så toppen er en god indikator for hvor godt det går med kartoflerne. Sørg for at vande og gøde tilstrækkeligt, så du på planternes toppe kan se at de trives godt.
Omkring syv til otte uger efter plantning, vil du kunne begynde at høste dine kartofler. Er de ikke allerede høstet til den tid, så er det tid at høste når den første frost viser sig, og toppen visner hen.
I industrien, bruger de fleste dyrkere et, for mennesker uskadeligt, middel til at nedvisne kartoffeltoppene og fremme afmodningen af kartoflerne, så de kan høstes på en gang. Men for dig vil det være mest hensigtsmæssig at kunne grave kartoflerne op løbende, og derfor ikke nødvendigt med denne kunstige afmodningsproces.
Som du kan se, er det ikke en umulig opgave at dyrke sine egne kartofler. Det er faktisk en meget spændende og sjov opgave, især hvis du ønsker at nyde masser af kartofler uden at skulle købe dem i supermarkedet.
Det kan gå galt. Der kan komme sygdomme og skadedyr i kartofler selv om at du gør alting rigtigt. Læs mere her.