Rødbeder er mere end bare en grønsag. Ikke alene er rødbede fantastisk til at øge ens udholdenhed, de gør også at ens muskler kan arbejde hårdere. De indeholder også kalium, magnesium og jern samt vitamin A, B6 og C og folinsyre.
Rødbeder indeholder også kulhydrater, protein, kraftige antioxidanter og opløselige fibre. Hvad mere er, så kan bare tre baby-rødbeder gøre det ud for en af de anbefalede seks portioner frugt og grønt om dagen.
Rødbeder kan hjælpe dig med at opretholde en sund livsstil …
Reducerer blodtrykket og risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde. Forskning har vist, at rødbeder kan hjælpe med til, at reducere blodtrykket samt dets følgeskader for såvel hjerteanfald som slagtilfælde. Det er fordi det høje indhold af nitrat i rødbeder producere en gas kaldet nitrogenoxid i blodet, som udvider blodkarrene og sænker blodtrykket. En daglig dosis på 250 ml rødbedesaft eller 1 til 2 kogte rødbeder (ca. 100 g) kan hjælpe drastisk med at reducere blodtrykket og dets følgeskader. For mere information om hjerte sundhed, hjælp, fakta og livsstils rådgivning, kan du f.eks. besøge British Heart Foundation´s hjemmeside.
Kraftig antioxidant egenskaber
Betacyanin, pigmentet, der giver rødbeder dens farve, er også en antioxidant. Antioxidanter menes at bidrage til at reducere oxidation af LDL-kolesterol, og samtidigt at beskytte arterie vægge og reducere risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde.
Folinsyre
Rødbeder indeholder folinsyre, som er afgørende for normal vækst af væv. Folinsyre er afgørende for udviklingen af et barns rygmarven i de første tre måneder af graviditeten og kan hjælpe med til at forhindre rygmarvs defekter såsom rygmarvsbrok. Rødbeder indeholder også jern, som f.eks. er en grund til at mødre lider af træthed under graviditeten. Gravide skal huske selv at kogte rødbeder har lavere niveauer af folinsyre end rå rødbeder. For mere information om vigtigheden af folinsyre under graviditeten, kan du besøge f.eks. besøge Apotekernes hjemmeside.
Reducerer risikoen for knogleskørhed
Rødbeder indeholder mineralet silica. Det hjælper kroppen til at udnytte calcium, der er vigtigt for muskelvævets sundhed og mindske risikoen for knogleskørhed.
Sænker kolesterol
Rødbeder indeholder opløselige fibre, som også har vist sig at have kolesterolsænkende egenskaber. Den indeholder også carotenoider og flavonoider, der medvirker til at forhindre at LDL, den “dårlige” kolesterol, bliver oxideret og deponeret i arterierne.
Stabiliserer blodsukkeret
Siden romertiden har rødbeder blevet set som et elskovsmiddel. Rødbeder er næsten fedtfri og er lav i kalorier. Selv om det har en “medium” GI (Glykæmisk Index) på 64, har den en ekstremt lav GL (glykæmisk belastning) på 2,9, hvilket betyder, den konverteres til sukker meget langsomt, og derfor hjælper med at holde blodsukkeret stabilt. Læs mere på sundhed.dk
Du kan selv dyrke rødbeder
Rødbeder er nemme at dyrke, så nemme at helt nye haveejere sagtens kan være med. Og rødbeder er mere end bejdsning! Prøv at stege rødbeder, eventuelt i skiver, brug dem rå eller stegte i din burger, smid dem på grillen.
Så lidt rødbeder af gangen, så du kan høste modne rødbeder gennem hele sommeren og det tidlige efterår. Rødbederne smager bedst når de ikke er for store, eventuelt som en golfbold. Bladene kan også spises.
Hvis du dyrker både tidlige og sene sorter, er det muligt at have hjemmedyrkede rødbeder næsten hele året rundt.
Rødbeder vokse fint i enhver veldrænet havejord, men kvitterer godt, hvis du sørger for at blande noget kompost i såjorden først. For at sikre nogle sunde og veludviklede rødbeder, bør du holde dem gødet med en god organisk gødning, f.eks. ECOstyle ”universal havegødning” gennem vækstperioden. Husk at hvis du sår tidligt, så skal du dække dine såbede med fiberdug, som f.eks. denne fra blomsterverden.dk
Når kimplanterne er omkring 2,5 cm høje, skal du tynde ud mellen pellem planterne, så der er ca. 10 – 12 cm mellem planterne.
Rødbeder er dekorative planter, og kan også dyrkes i krukker.
Det er ikke meget der kan drille, når man dyrker rødbeder. Men en af de problemer, der kan opstå er at planterne blomstre og sætter frø, i stedet for at producere spiselige rødder. Dette er normalt forårsaget af stress – f.eks. fra en kuldeperiode eller en tørkeperiode.
Høst
Træk hver anden af rødbederne op, når de har nået størrelse som golfbold, og brug dem som en velsmagende godbid i køkkenet, så får resten plads og næring til at blive store. Høst resten, når de er på størrelse med en tennisbold.
Se nogle af de mange rødbedesorter her hos Albertines Have