Sådan beskærer du havens mest populære buske

Sådan beskærer du hortensia, roser og buksbom.

Du har skaffet dig nogle flotte buske, men er opmærksom på de skal plejes. Det er lidt preeset, når man gerne vil gøre det godt, men ikke ved hvor man skal starte, eller om man overhovedet skal beskære? Som udgangspunkt er beskæring for et friskt og pænt udseende mere end det er for plantens eget helbred. Med beskæring får du en flot form og sikrer en solid vækst, da de mere lallede skud forsvinder. Derudover er det helt essentielt af fjerne døde eller knækkede grene. Det er dog meget vigtigt at beskæring ikke foregår for at regulere plantens størrelse! Det er en kamp som er tabt på forhånd. Beskæring af en plante er med til at skabe et forholdsvis større rodnet, og dermed give planten mere optag fra jorden. Hvis du beskærer for at holde nede kæmper du mod en plante, som vokser bedre og bedre med mere energi. Har du en lille have, så køb dværg-udgaverne af de planter du ønsker, og sørg for at sætte dig ind i planters pladsbehov.

Her er hvad du skal vide om beskæring af tre populære buske:

Hortensia:

Her kan der komme en lille udfordring – du skal nemlig vide hvilken slags hortensia du har. Der er overordnet to slags: dem der sætter blomst på nye skud (fra i år) og dem der sætter blomst på gamle skud (sidste års skud). De hortensiaer der blomstrer på gamle skud har allerede sat deres blomsterknopper i sidste sæson. Hvis du ikke ved hvilken du har, kan du vente en sæson med beskæringen og se hvordan planten opfører sig. Generelt kan du bruge én regel med beskæring – hvis du er i tvivl, så lad være.
Nye årsskud: Hortensiaer der blomstrer på nye årsskud er generelt de typer der hedder havehortensiaer og Annabelle hortensiaer. I det tidlige forår kan disse beskæres med 1/3 af deres størrelse, gå efter tynde grene og gamle blomsterhoveder fra sidste sæson, det giver en stabil busk med et forårsklart udseende.
Gamle årsskud: Disse typer af hortensiaer er ofte egebladet hortensiaer, klatrehortensiaer, almindelig hortensia og bjerghortensia (hortensia serrata. Da de sætter knopper på gamle skud, skal du du ikke beskære dem i foråret. Det er faktisk okay slet ikke at beskære! Du kan fjerne afblomstrede eller trætte skud når sæsonen slutter og nyde din flotte busk indtil da.

Roser:

Ved roser er typen ligegyldig. Her beskærer du i tidligt forår når de første blade begynder at dukke op. Her har planten endnu ikke lagt energi i knopper og skud, så dermed ødelægger du ikke rosens arbejde. Ligesom med hortensiaerne kan du også beskære rosenbusken til 1/3 af dens størrelse. Der er heller ikke nogen smart made at beskære på – beskær på tværs af grenene. At beskære I 45 graders vinkel er slet ikke nødvendig og også teoretisk forkert. Jo mindre snitflade jo bedre, da dette heler bedre. Er skaden sket og roserne er begyndt at sætte flere blade, kan du stadig beskære, du skal blot være opmærksom på at blomstringen vil forsinkes af det. Du kan også huske på, at ved tvivl skal du ikke beskære. Du kan nippe afblomstrede hoveder af i løbet af sæsonen for at holde busken ren.

Buksbom:

Buksbom kommer I mange former blandt andet rund, søjleform og pyramideform, så de behøver ikke meget trimning – medmindre du selvfølgelig går efter en hel specifik form eller en hæk. Det bedste tidspunkt til at beskære buskbom er ligesom med de foregående I det tidlige forår hvor der er nye skud, som endnu ikke er blevet til grenet vækst. Det giver en kraftigere grøn farve på bladende som også bliver bløde og mere fleksible. Husk endelig kun at beskære i den nye vækst, da der ellers vil komme ’et hul’ ind i busken.