Vores bedste vandplanter

Mens vandplanter vælges for deres skønhed, andre vandplanter vælges for deres nødvendighed for havedammens helbred. Nedenfor er en liste over otte af de mest populære vandplanter, med oplysninger om, hvorfor vi værdsætter netop disse, og hvorfor vores damme har brug for dem.

Populære vandplanter

Åkander – Denne smukke vandplante er efter min mening et must for de fleste havedamme. Åkanden er kendt for at vokse hurtigt, så der ikke er behov for at overplante. De producerer et stort antal blade og fantastiske blomster hele sommeren og kan placeres i dybere områder af dammen. De skal plantes i specielle containere med en lerbaseret bassin jord i god kvalitet og en langsom frigivelse af gødning. Plant ikke for dybt; lad en del af knolden være fri, og fyld kurven op med grus for at undgå knoldråd.

Vandpest (Egeria densa) – Denne iltgivende-vandplante er gavnlig for dammen, fordi den fungerer som en vandrenser. Det er en hurtigvoksende plante, der klarer sig bedst under vand. Selvom du muligvis ikke kan nyde dens skønhed på overfladen som de fleste planter, tjener den en vigtig funktion, hvilket gør det til et meget populært valg havedamme.

Krebseklo (Stratiotes aloides) – Kommer fra familien af flydende havedam planter. De kræver ikke jord og deres rødder vil simpelthen flyde under dem i vandet. De bruges på grund af deres spektakulære dekorative effekt og kan flyde hvor som helst i dammen og ser godt ud i store klumper.

Japansk Iris (Iris ensata) – En sumpplante, der overlever bedst omkring kanten af ​​dammen, hvor vandet er op til 15 cm dybt. De tilføjer en smuk farve til kanten af ​​din dam, men de kan ikke lide at være helt våde, hele tiden, så de skal være forankrede med småsten.

Vandkastanjer (Eleocharis) – Også kaldet hårgræs, dette er en favorit, fordi den er hårdfør og let at dyrke. Det er også en sumpplante, til bassinkanten, som kan dyrkes i en damkurv. Klarer sig bedst på lavt vand, hvor dens frodighed vil gøre sig godt i vandspejlet.

Vandhyacint (Eichhornia) – En anden smuk flydende vandplante, dens violette blomster blomstrer, når temperaturen er høj. De kan godt lide fuld soleksponering og er kendt for at vokse meget hurtigt. I nogle lande betragtes de som ukrudt. I havedamme er de dog til at styre.

Almindelig Kalmus (Acorus calamus) – Dette er en sumpplante og er kendetegnet ved høje, tykke blade, der ligner sværd. Det skal plantes i de lavere områder af en større havedam og klarer sig endda godt på de mudrede steder. De vil skabe en tæt grøn bevoksning, ideel til kantning af havedammen. Engkabbeleje (Caltha palustris) – En af de ældste og mest brugte vandplanter, den fås nu også i dobbelt blomstervarianter, men jeg synes, den naturlige version er bedst. Denne sumpplante har smukke lysegule blomster. Den overlever bedst, hvis den er placeret i havedamens overflade.

BEMÆRK: Brug af vilde planter i en havedam (høstet/hentet i naturen) kan være risikabelt, hvis du har fisk i din havedam, da de fleste naturlige vandplanter er vært for en overflod af parasitter. Alle planter, der er taget fra en naturlig vandkilde, skal i karantæne natten over i en stærk opløsning af kaliumpermanganat for at dræbe parasitter, inden de plantes i din havedam. Når det er sagt, er det altid bedst at få vandhaveplanter fra en velrenommeret planteskole.