Ingen sommersalat er komplet uden en saftig hjemmeavlet tomat, plukket frisk fra haven. Disse sundhedsfremmende frugter er forholdsvis nemme at dyrke, hvis du får dine planter i gang i rette tid og følger negle simple råd.
Forvent at plukke dine første modne frugter fra slutningen af juli til oktober.
Dyrkning af tomater: Jord- & placering
Du kan dyrke tomatplanter op ad en lun, sydvendt væg eller hegn. Jorden forbedres med organisk stof, gerne spagnum. Pindstrup, f.eks. han mange gode produkter til formålet. Du kan bruge spagnum der er beriget med gødning i forvejen, eller du kan tilføre gødning senere.
Alternativt kan du dyrke tomater i en stor krukke eller i en plantesæk. Jeg kan anbefale at bruge en plantesæk, placeret på en kapilærkasse, så sikrer du planten den rette mængde vand, når den har brug for det. Man får hvad man betaler for, det gælder i særdeleshed også for spagnum og plantesække. Når gartnere kan få gode resultater, skyldes det ikke kun at de har forholdene, det skyldes især at de har det helt rigtige jord og næring til planterne. Sparer du på den jord du bruger, vil det ses på udbyttet og kvaliteten af de frugter du kan høste.
Tips til at komme i gang med dyrkning af tomater
Tomat frø og planter
Du kan dyrke dine egne tomatplanter fra frø ved såning indendørs i bakker med fin kompost. Så frø i april og du vil have kimplanter klar til plantning udenfor i slutningen af maj eller begyndelsen af juni. Alternativt skal du vente til maj og købe færdige fra dit lokale havecenter.
Der er forskellige typer af tomater at vælge imellem. De traditionelle sorter dyrkes som en enkelt stilk, der har brug for støtte og jævnligt at få fjernet sideskud. Busk sorter behøver ingen støtte eller beskæring. Dværg- og hængende typer ikke har brug for støtte beskæring, og er gode til pryd (og nytte) på terrassen i potter og ampler.
Se sortiment hos Danafrø
Såning Tomat Frø & købe tomatplanter
Så dine tomatfrø i fin kompost i begyndelsen af april, f.eks. i et minidrivhus. Plant de bittesmå kimplanter når de har to løvblade, i en større potte med gødningsberiget kompost. Alternativt kan købe færdige dyrket planter fra dit lokale havecenter i slutningen af maj.
Plant dine planter i drivhuset, i slutningen af maj, og på en sydvendt væg, midt i juni, når nattemperaturen er ok. Sørg for at der er luft mellem planterne, dels så der er plads til at arbejde med planterne og dels for at sikre luftcirkulation, der medvirker til at forebygge svampesygdomme .
Pasning af tomat planter
Opbinding: Tomatplanter får, heldigvis, let så mange frugter, at planten kan have svært ved at holde sig oprejst. Du kan binde dine planter til bambuspinde eller plantespiraler. Ved at binde til statiske pinde, kan planterne ”kun” vokse til toppen, og det sætter nogle begrænsninger for udbyttet. Du kan også binde til en snor, der er fastgjort i drivhusets loft. Bruger du snor til opbinding, har du mulighed for at ”sænke planten” efterhånden som den vokser og har båret frugt fra neden af.
Beskæring / knibning af tomater. Knib / bræk eller beskær væk sideskud, der kommer ved blade på stammen. Fjerner du ikke disse skud, vil planten bruge for meget energi på skuddene, energi der kunne være brugt til at danne og modne frugt. I august, kan du klippe topskuddet af, så planten kan koncentrerer sig om at modne de frugter der er dannet og ikke på at vokse mere, den kan alligevel ikke nå at modne frugter der kommer herefter.
Vanding: Når der dyrkes i beholdere regelmæssig vanding er nøglen til succes. Prøv at holde kompost fugtig, men ikke sjaskvåd.
Gødskning: Begynd at give tomatplanterne flydende tomatplante gødning, efter de første planter har sat frugt og gentag med 14 dages mellemrum.
Skadedyr, sygdomme og problemer
Mellus er det alvorligste skadedyr for tomater. Hvis dine planter angribes, bør du sprøjte dem med insektsæbe hver 10 dage eller som anvist på produktet. Alternativt kan du bekæmpe med snyltehvepse, der kan købes som pupper og anbringes i drivhuset
Gråskimmel er den mest alvorlige svampesygdom for tomater. Den kommer oftest i perioder hvor der er stor forskel på dag og natte temperaturer og den deraf følgende dug, der dannes på blade og frugter. For at undgå denne og mange andre svampesygdomme, bør du lufte ud regelmæssigt, lad gerne vinduer og døre stå åbne eller i det mindste på klem i disse perioder, for at sikre luftgennemstrømning.
Griffelråd er et stort problem for tomater, som er forårsaget af uregelmæssig vanding eller tørhed ved rødderne. Brug vandingsautomat eller plant tomaterne i kapilærkasser, for at sikre en ensartet vanding af dine planter
Kartoffelskimmel er en almindelig svampesygdom for tomater, der vokser under tag, i et drivhus. Det er sjældent set på udendørs planter. Når planten bliver angrebet, kan det sprede sig hurtigt og forårsage betydelige tab. Du skal fjerne angrebne frugter og blade helt fra drivhuset. Husk at klippe i frisk væv, for ikke at sprede svampen unødigt.