Blomstrende Korneltræer

Cornus florida

C. florida ‘Rubra’ er en af ​​de få Korneller med blege røde dækblade, som åbner for at danne en prangende fire-bladet blomst

Blomstrende Korneltræer

Amerikas mest populære blomstrende træ trives også hjemme hos dig

Der er forskellige teorier om, hvordan kornel fik sit navn, men vi vil gerne tro det blev opkaldt for at være “førerhund” indenfor træet riget, fordi den yder bedst i alle havens sæsoner. Hovedattraktionen er fremkomsten af ​​de prangende hvide eller røde blomster (faktisk dækblade), eller nuancer derimellem, der bebuder ankomsten af ​​foråret. Kornel besidder mange andre kvaliteter, der gør det til en af ​​de mest populære træer i Amerika.

Grund til at elske dem

Selvom kornel er en forholdsvis lille træ – generelt ikke højere end 8 meter – kan dens storslåede skønhed gennem sæsonerne have en stor indvirkning i haven design. Store, duftende blomster, der vises mellem slutningen af ​​marts og midten af ​​maj, viger for blanke grønne blade om sommeren. Hvid er den mest almindelige farve af Kornel’s kronbladlignende dækblade, men nogle er lyserøde eller endog svagt rød, såsom C. Florida ‘Rubra’. I efteråret, modner træets fugle tiltrækkende, karminrøde-røde bær, efterhånden som løvet bliver til rød eller purpur-lilla. Når bladene falder, vise Kornel sine yndefulde vandrette grene og sin dekorative bark.

Kornel’s herlige blomster vare ofte så længe som tre eller fire uger, og de skarlagenrøde bær hænger langt hen i vinteren, suppleret af den enestående skønhed af den teksturerede bark. Kornel er nøjsom i dens krav til pleje, når blot nogle få betingelser er opfyldt, vil Kornel let trives i din have også. En anden grund til at Kornel er populære hos havefolk er deres hurtige vækstrate på over 30 cm om året. En Kornel træ plantet i år vil nå fuld størrelse på omkring et årti.

De fleste Kornel blomstrer mellem midten af April og midten af Juni og pryder gerne i 3-4 uger, indtil de blanke grønne blade, om sommeren, overtager.

Gode sorter til private haver

Elleve arter af kornel er hjemmehørende i Nordamerika, og er derfor også hårdføre i vore haver. Den blomstrende kornel (Cornus florida) er den type mest populære sort.

  • ‘Cloud Nine’ er den mest kulde hårdføre sort. Den giver kaskader af ekstra store, rene hvide blomster dækblade i foråret, selv i en ung alder.
  • ‘Cherokee Sunset’ har dyb pink til lyserøde blomster og brogede gul-grønne blade, der bliver røde i efteråret. Det er den eneste brogede kornel med røde blomster dækblade.
  • Japansk kornel (Cornus kousa) er meget lig Cornus florida, men er mere tørketolerant og kan håndtere solen bedre. Denne eksotiske art blomstrer også senere i juni, efter dens blade er fuldt udviklede. Den danner store stjerneformede blomster.
  • ‘Rubra’ har lyserød til rødlig kronblad lignende højblade, der åbner fladt, hvilket giver indtryk af en enkelt, stor, fire bladet blomst.
  • ‘Welchii’ har hvide højblade og udmærker sig ved sin attraktive brogede pink, creme, og grønne blade.

Pleje krav

Kornel træer har et naturligt attraktiv afrundet form, så de kræver kun lidt beskæring medmindre det er nødvendigt af æstetiske grunde eller for at forbedre deres styrke. Det bedste tidspunkt at beskære er i den sene efterår eller vinter, mens træet er hvilende. Kornel kan, ved forkert beskæring, angribes af svampesygdom, der forårsager blad pletter og kvistdød. Forebyggende foranstaltninger omfatter at sikre god luftcirkulation til at holde løvet tørt, og vanding om sommeren i perioder med tørke. Eventuelle syge kviste og grene skal beskæres fra (i friskt ved). Det mest almindelige skadelige insekt er bladhvepse, hvis larver graver under barken på ​​stammen og grene. Fordi nyklækkede larver kommer ind i træet gennem sår eller brudt bark, skal du undgå skader på barken, når du klipper græs rundt om den, vedligeholder eller beskærer den. Insektangreb er dog meget sjældent herhjemme.

Hvor skal de plantes

Den blomstrende kornel trives i både sol og skygge, hvilket gør det en stor underskovs træ. De blomstrer dog mest, hvis de har en solrig og vindbeskyttet vokseplads. Bær får sjældent lov at udvikle sig, hvis dee vokser på frostudsatte steder. Størrelser spænder fra 3 til 8 m høj, afhængig af sorten.

  • JORD: Fugtig, veldrænet, let sur og humusrig jord
  • LYS: Foretrækker halvskygge, men kan tåle fuld sol, når blot du vander i tørkeperioder
  • PLANTNING: I foråret, før træets vækst starter, og mens jorden er fugtig

Rigtig god fornøjelse 🙂