Pæoner

Paeonia suffruticosa 'Houki'
Paeonia lactiflora 'Claire Dubois'

Silkepæon, Paeonia lactiflora ‘Claire Dubois’

Min computerskærm prydes af sidste års flotte pæoner. De er taget i nærbillede, inden regn havde lavet pletter på kronbladene. Jeg syntes at pæoner er nogle af de mest imponerende stauder der findes, med deres kæmpe blomster, der ofte oven i købet kommer i hobetal.Pæonerne, hvis blomster vel nærmest kan sammenlignes med Kamelia og Roser, blomstre imellem disse, når foråret er sikkert og inden sommeren tager fat for alvor. Med det kølige forår og forsommer vi har haft i år, har vi så haft glæde af den, langt ind i juni. Faktisk blomstrer nogle af sorterne endnu.

Overordnet set, findes der 4 slags Pæoner:

  • Paeonia hybrid (krydsninger imellem andre arter)
  • Paeonia lactiflora (silkepæon). Blomstre maj/juli. To eller flere sammen for enden af blomsterstilken. Urteagtig til træagtige grene.
  • Paeonia officinalis (bonderose). Blomstre maj/juni. Oftest ca. 60 cm høj. En blomst for enden af hver stilk. Holder sig urteagtig.
  • Paeonia suffruticosa (træpæon). Blomstre april/maj. Træagtig/buskagtig, kan blive op til 150 cm høj.
Paeonia officinalis 'Rubra Plena'

Bonderose, Paeonia officinalis ‘Rubra Plena’

Paeoner kan købes både som tørre knolde og som planter I potte. Jeg vil helt sikkert anbefale at du køber dem i potte, da der her efterfølgende er færrest fejlmuligheder.

Plant ikke pæoner end 2 cm under jordoverfladen.

Overvej hvor du vil have planten stående, omplantning kan forstyrre blomstringen.

Træpæoner kan vinterdækkes med grangrene, ellers bør ikke vinterdækkes, da man derved risikere svampeangreb på bladstænglerne.

Pæoner kan plantes i alm. havejord. Du bør dog blande noget kompost i jorden, hvis din jord er meget leret.

Hvis du vil have optimal vækst og blomstring ud af dine pæoner, så bør du gøde jorden omkring dem, gerne 2 gange årligt. Gød planterne første gang lige efter blomstringen, og igen efter ca. 5 uger. Du bør angende gødning med mindst muligt kvælstof, da det øger risikoen for svampeangreb på stænglerne.  

Helonia

Planteskoleringen

Dansk pæon selskab