Nu hvor bladene er faldet af træerne, er det fristende at betragte dem som nøgne statuer i landskabet, indtil de igen er iklædt deres løv. Det er også mere fristende at blive inde ved pejsen, end det er at gå tur i haven! Men alligevel, er de forskelligartede teksturer og farver på bark og stilke rigtigt interessant at iagttage i denne tid. Man kan selvfølgelig planlægge arkitekturen i sin have, så man kan se de bare træer fra sit vindue, men man kan jo også bare benytte sig af lejligheden til at finde vintertøjet og kameraet frem, og så bevæge sig ud i haven og/eller naturen. Udover de gode oplevelser for øjet, forbløffes man ofte over hvordan selv en kort tur rundt i haven kan forbedre ens velvære.
Her er nogle af mine yndlings træer og buske, der viser spændende bark på stamme og grene.
Sort Birk (Betula nigra), ofte flerstammet, har pjusket bark, som skaller af i papiragtige krøller og afslører en skinnende laksefarvet bark nedenunder. “Heritage” er en af de bedste sorter til vores klima. Selv om den ikke behøver våd jord, klarer de sig godt med det, hvilket gør det et godt valg i mange steder! Plant dem gerne i små grupper, evt. på lave områder hvor der er vandproblemer i vinterperioden. Til mindre haver, kan sorten ‘Little King’ anbefales, den bliver kun 3-4 meter høj, mod de 8-10 meter som vildarten bliver. De trives i alle jordtyper i fuld sol til let skygge. På stærkt vindomsuste steder, vil væksten aftage noget.
De livagtige lyn viser sig i nuancer af grå, orange og rød sætter den afskallende bark af Japanske Stewartia (Stewartia pseudocamellia) på listen over specielle vinter-træer. Dette særlige træ har mange dyder – det er relativt skadedyr og sygdomsfri, har udsøgte hvide camellia-lignende blomster i midten af sommeren, når nogle andre træer er i blomst, og hilser efteråret med nuancer af rød og lilla. Kan på det rigtige voksested, vokse sig til 6-8 meters højde3-4 meters bredde. Trives bedst i halvskygge og på lune voksepladser.
En plante, der først i de senere år, rigtigt har fundet sin plads i de Danske haver er Papirbark Ahorn (Acer griseum). Den markante kanel farvede, afskallende bark er let genkendelig i vinterlandskabet, især når den baner sig vej ud af en dyne af sne. Med sine bare 3 meters højde og 2 meters bredde, så er den også velegnet til de mindre landskaber, hvor det friske grønne løv kan nydes i foråret og sommeren, før den tænder for de levende solnedgangs nuancer i efteråret. Det klarer godt med sand eller ler jord, fuld sol eller halv skygge og er normalt hårdfør.
Blærespiræa, (Physocarpus opulifolius varianter) er nærmest uundværlige i vore haver og parker. Med løv i nuancer af grøn, guld, kobber eller dyb bordeaux og størrelser fra 1 – 4 meter, kan man nyde mange af disse løvfældende buske i de fleste haveanlæg.
De større sorter som ‘Diablo’ og ‘Coppertina’ kan du overlade til sig selv, hvor pladsen er til det, eller du kan skære dem ned og tynde ud, til at holde sig i en mere passende størrelse. De er bemærkelsesværdigt lette at passe, klarer sig godt i fugtige forhold i enten fuld sol eller delvis skygge. Klynger af hvide forårsblomster er efterfulgt af blanke røde bær og efterårsfarverne varierer fra mørk mahogni (‘Diablo’ og ‘Little Devil’) til orange (Dart Gold). Der er derfor masser af grunde til at bruge dem i din have, men de har en anden vigtig egenskab – den ydre brune bark af disse flerstammede buske skaller væk for at afsløre strimler af en flødehvid bark nedenunder.
Den kompakte sort, “Little Devil” kan du plante i krukker eller i de havens indre bede, og du kan nyde disse farverige grene hele vinteren. Du kan evt. også plante dem blandt dine stauder, og så hvert år, lade dig overraske af de flotte farver når stauderne visner ned.
Japansk ahorn er kendt for deres efterårs farve, men mange har også enestående bark, Koralbark Ahorn (Acer palmatum ‘Sango-kaku «) er måske en af de mest kendte. To andre jeg nyder meget er ”Løve hoved” Ahorn (Acer shishigashira) med sin glatte olivengrøn bark, så smuk mod det gule og orange efteråret løv og en velkommen i vinterens ellers ofte triste farver. Også Acer palmatum ’Arakawa’, ”Arakawa” betyder ‘ru bark’ – et usædvanligt korket udseende, som adskiller sig meget fra ”normal” bark.
En af de første træ jeg har arbejdet med, er den gyldne hængepil (Salix alba ‘tristis «). Jeg bliver stadig imponeret, når jeg støder på den i mange offentlige parker, mest i det nordlige Europa. Denne kæmpemæssige guldgule krone med tusindevis af tynde hængende grene. Det er som at se et stjerneskud, der bare først fosvinder når træet til foråret dækkes af friskgrønne blade. Den er meget hårdfør, og kan godt tåle at stå et sted hvor de står vand vinteren igennem, og hvor der er tørt resten af året. Plantes den i et urbant område, vil træets lavest hængende grene ofte blive spist af rådyr m.fl.
Andre træer og buske med flot vinter bark;
Cornus alba, Cornus sanguinea, Cornus stolonifera, Busk kornel (rød, gul eller flerfarvede stængler)
Acer circinatum ‘Little Gem’,Dværg Ahorn (kompakt vækst og tæt af røde grene)
Hippophae rhamnoides ’Hikul’, Dværg havtorn (brunlige grene med bittesmå hvide pletter)
Nothofagus antarctica, Sydbøg (brunlig bark med hvide streger og prikker)
Prunus serrula, Papirbark kirsebær (blank Mahogni)
[nggallery id=10]